Французькі шахістки написали відкритий лист проти сексизму та насильства у шахах
Фото: Unsplash

14 французьких шахісток написали відкритого листа проти сексизму та сексуалізованого насильства у шахах, якого вони у різний час "зазнавали від шахістів, тренерів, суддів або функціонерів", пише Le Monde.

Наразі лист зібрав понад 100 підписів. "Ми, жінки-шахістки, жінки-тренерки, жінки-судді й жінки-менеджери, стикалися із сексистською поведінкою або сексуальним насильством з боку шахістів, тренерів, суддів або менеджерів", — ідеться у відкритому листі.

Для цієї кампанії жінки створили сторінки в Twitter та Instagram, аби ця справа набула значного розголосу. Сторінки називаються "Nous, joueuses d’échecs" — "Ми — шахістки".

"Ми переконані, що сексуалізоване насильство усе ще одна з найголовніших причин, чому жінки та молоді дівчата, особливо підлітки, припиняють грати в шахи", — зазначають французькі шахістки в листі.

Сьогодні ці жінки висловлюються, "щоб страх і провина помінялися сторонами. Щоб винуватці насильства більше не могли діяти безкарно". "Зіштовхнувшись із цими актами насильства, ми надто довго мовчали. Однак мовчати означає нести тягар сорому наодинці. Щоб знайти слова та сміливість висловитися, може знадобитися час, але ми віримо, що це необхідно та зцілює", — додають жінки.

Французька федерація шахів надала жінкам "повну підтримку" і каже, що стоїть "поряд з жертвами та свідками гендерного й сексуального насильства".

У коментарі шаховому порталу Chess.com одна зі спортсменок, яка підписала петицію, розповіла, що їй набридло чути постійні історії про домагання та образи.

"Усе, починаючи від дурних коментарів про те, що жінки погано грають у шахи, і закінчуючи коментарями щодо мого одягу під час гри у прямому ефірі з камерами", — сказала Матильда Шуазі.

До підписантів долучилися дев’ятиразова чемпіонка Великої Британії серед жінок Йованка Гоуска та дворазова шахова чемпіонка США, гросмейстерка Дженніфер Шахаді. У лютому 2023 у соцмережах вона розповіла про сексуалізовані домагання з боку американського шахіста Алехандро Раміреса, які сталися 10 років тому. Згодом до її звинувачень доєдналися ще кілька жінок, які також постраждали від Раміреса.