Українка Олена Шевченко стала жінкою року за версією журналу Time
Фото: TIME

Українська ЛГБТ-правозахисниця, очільниця ГО "Інсайт" та організаторка щорічного Маршу жінок у Києві Олена Шевченко увійшла до списку "Жінок року" від видання TIME.

В інтерв'ю TIME Олена розповіла про дискримінацію ЛГБТ-спільноти під час війни, гуманітарну допомогу, яка часто не враховує потреб людей з інвалідністю, а також рівень сексуального насильства, що значно зріс із 24 лютого.

З початку повномасштабного вторгнення Шевченко та її колеги спрямували свої зусилля на збір коштів — купуючи все — від аптечок до гормонів для трансгендерів. За її оцінками, у 2022 році вони зібрали понад $400 000 від різних донорів та кампаній.

В інтерв'ю Шевченко каже, що консервативні групи в Україні часто звинувачують ЛГБТКІ у втечі, заявляючи, що "вони не захищають країну, не допомагають тут, в Україні". Тому мета Олени — показати, що ці спільноти дуже активні на різних лініях фронту. Не тільки військових, але й в інших сферах.

Time щороку обирає 12 жінок-лідерок, які роблять внесок у боротьбу за права людини. Також у списку TIME актриси Кейт Бланшетт та Квінта Брансон, іранська журналістка Масіх Алінеджад, екоактивістка Аїша Сіддіка, співачка Фібі Бріджерс та інші.