Держкіно знов не підписало контракт з Оленою Гончарук
Фото: Довженко-Центр

Державна агенція з питань кіно не підписала контракт з Оленою Гончарук, яка перемогла двічі на конкурсі на посаду генерального директора Довженко-Центру.  Про це повідомляє Суспільне. 

Сторони не дійшли згоди за пунктами контракту, які стосуються прийняття нового статуту. У Держкіно заявляють, що згоди не досягли за 5 пунктами, водночас Гончарук та адвокати стверджують, що розбіжності є за 25 пунктами.

Гончарук виграла конкурс на посаду генеральної директорки ще у 2021 році, однак тоді Міністерство культури, у чиєму підпорядкуванні перебувала інституція, так і не підписало з нею контракт. З того часу Олена Гончарук виконувала обовʼязки генеральної директорки Довженко-Центру.

Влітку 2022 року Довженко-Центр офіційно перейшов у пряме підпорядкування Держкіно України. Після аудиту у листопаді 2022 року Гончарук відсторонили від посади.

10 листопада 2022 року у ДЦ працівники СБУ та прокуратури проводили обшук. Причиною стала необхідність знайти "документи, пов’язані із забудовником". Натомість правоохоронці вилучили печатку інституції, очевидно, з метою передати її новій в.о. директора, призначеній Держкіно 3 листопада на місце звільненої Гончарук. 9 листопада працівники Центру не пустили її у приміщення, таким чином висловивши свою незгоду з її призначенням і діями Держкіно, спрямованими на знищення інституції. Згодом печатку повернули у Довженко-Центр.

В грудні 2022 року оголосили про новий конкурс, який відбувся 6 лютого 2023 року — знов виграла Олена, отримавши шість голосів від комісії. Тоді контракт із нею також не підписали.

3 лютого стало відомо, що на Олену Гончарук відкрили кримінальне провадження. Підставою для відкриття справи стали матеріали та акти перевірок діяльності центру, якими встановлено порушення законодавства в частині публічних закупівель, розпоряджання державними коштами та управління державним майном.