Каннський кінофестиваль вручив "Золоту гілку" японській анімаційній студії Ghibli
Фото: Ghibli

На Каннському фестивалі "Золоту пальмову гілку" за натхнення вручили японській анімаційній студії Ghibli. Це перший випадок, коли нагороду вручають колективу. Про це повідомили на сайті кінофестивалю.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Почесною "Золотою гілкою" Каннський кінофестиваль відзначає тих, хто надихав кінематограф.

"Вперше в нашій історії ми вирішили нагородити не особу, а інституцію", – сказала Айріс Кноблох, президентка Каннського фестивалю.

"Як і всі ікони Сьомого мистецтва, ці персонажі наповнюють нашу уяву багатими, барвистими всесвітами та чутливими, захопливими розповідями. Завдяки Ghibli японська анімація постає як одна з найбільших пригод синефілії, між традицією та сучасністю", — додають Айріс Кноблох, президентка фестивалю, та його гендиректор Тьєррі Фремо в офіційній заяві.

Співзасновник студії Ghibli Тошіо Судзукі  теж подякував організаторам за нагороду.

"Сорок років тому Хаяо Міядзакі, Ісао Такахата та я заснували студію Ghibli з бажанням донести високоякісну анімацію високого рівня до дітей та дорослих різного віку. Сьогодні наші фільми дивляться люди у всьому світі", — зазначив Судзукі.

Студію Ghibli заснували у 1985 році режисер та сценарист Хаяо Міядзакі разом з колегою і учителем Ісао Такахатою та продюсером Тошіо Судзукі.

Успіх компанії принесла перша стрічка "Навсікая з Долини вітрів", яка була створена до офіційного заснування компанії.

За 40 років студія Ghibli завоювала своїх глядачів цікавими роботами. У фільмах "Порко Россо", "Пом Поко", "Принцеса Мононоке", "Мої сусіди Ямада", "Здіймається вітер" та "Казка про принцесу Каґуя" студія створила історії, які є настільки ж особистими, наскільки й універсальними.

Вони отримали престижні нагороди, серед яких "Золотий ведмідь" та "Оскар" за найкращий анімаційний фільм "Віднесені духом", а нещодавно ще один "Оскар" за фільм "Хлопчик і чапля".