Капелюх Наполеона продали на аукціоні в Парижі за 2,1 мільйона доларів
Фото: Reuters

​​Капелюх, який належав французькому імператору Наполеону Бонапарту, коли він правив Французькою імперією в XIX столітті, був проданий за 1,9 мільйона євро (2,1 мільйона доларів) на аукціоні в Парижі, пише BBC.

Аукціонний дім Osenat оцінював капелюх із чорного бобра з прикріпленою кокардою в 600 000 — 800 000 євро. Людина, яка його купила, не заявила про себе.

Історики кажуть, що капелюх був частиною бренду Наполеона. Він був у ньому в боях і часто носив його набакир, що робило полководця впізнаваним. В імператора було приблизно 120 капелюхів. Однак вважається, що їх залишилося лише 20, і багато з них нині у приватних колекціях.

"Люди впізнавали цей капелюх всюди. Коли вони бачили його на полях битв, то знали, що там був Наполеон. А коли він був наодинці, то завжди капелюх був на голові або в руці, а іноді кидав його на землю. Це був образ — символ імператора", — сказав аукціоніст Жан-П’єр Осена.

Капелюх, який продавав аукційний дім Osenat, має кокарду (формений знак), який Наполеон прикріпив у 1815 році під час перетину Середземного моря, коли повертався із вигнання, яке він провів на острові Ельба.

Зокрема, головний убір імператора продавали разом з іншими наполеонівськими пам’ятними речами, зібраними промисловцем, який помер торік. Серед інших проданих предметів — срібна тарілка, вкрадена з карети Наполеона після його поразки під Ватерлоо 1815 року, а також дерев'яний туалетний столик із бритвами, срібною зубною щіткою, ножицями та іншими предметами, що належали йому.