Кава може захищати від ожиріння та захворювань суглобів
Фото: Pexels

Нові дані показують, що кофеїн допомагає не набирати вагу. Дослідження, опубліковане в BMC Medicine, виявило докази того, що тривале вживання кофеїну може запобігти набору ваги, а ще зменшує ризик запалення та дегенерації у суглобах.

Мета проведення цього типу дослідження полягала в оцінці різних наслідків для здоров’я, пов’язаних із генетичними предикторами рівня кофеїну в плазмі. Дослідники провели аналіз з метою з’ясувати, як кофеїн може впливати на остеоартрит, постменопаузальні кровотечі, сироваткові метаболіти та білки плазми.

Загалом у дослідженні взяли участь 428 860 людей.

Автори пишуть, що загалом вони виявили, що кофеїн захищає як від ожиріння, так і від остеоартриту.

Стівен Фіоре, доктор медичних наук — сертифікований хірург-ортопед і засновник Cannabis MD Telemed, — сказав, що кофеїн може отримати свою здатність захищати від ожиріння та захворювань суглобів за допомогою кількох різних механізмів.

"Відомо, що кофеїн стимулює центральну нервову систему, — сказав він, — що може прискорити метаболізм і сприяти розщепленню жирових клітин. Цей підвищений рівень метаболізму потенційно може допомогти в контролі ваги та знизити ризик ожиріння".

Фіоре також вказав на здатність кофеїну підвищувати фізичну працездатність і витривалість під час тренувань. За його словами, це може допомогти підтримувати вагу, а також здоров’я суглобів.