Київрада ухвалила незаконне рішення про забудову на острові Труханів
Фото: Київська міська прокуратура

Київрада дозволила збудувати кафе з автостоянкою у захисній прибережній смузі Дніпра на Трухановому острові, повідомляє Київська міська прокуратура.

Міськрада ще 2007 року ділянку в охоронній зоні площею близько 0,4 гектара передала в оренду на 10 років приватному підприємству для будівництва та обслуговування комплексу відпочинку.

2017 року підприємство втратило право на поновлення договірних відносин. Однак у 2021 році Київрада поновила договір оренди ще на десять років та визначила категорію земельної ділянки як землі рекреації.

Водночас ця ділянка належить до категорії земель водного фонду, де будівництво споруд заборонене, наголошують у прокуратурі.

"Під час ухвалення оскаржуваного рішення Київрада допустила численні порушення земельного та водного законодавства, оскільки поновила договір оренди землі з неналежним орендарем та віднесла вільну земельну ділянку водного фонду на острові Труханів до земель рекреації та розпорядилась нею поза конкурентними засадами", — зазначають у прокуратурі.

Прокуратура міста Києва подала позов до Господарського суду міста Києва про визнання незаконним та скасування рішення Київської міської ради щодо поновлення з приватною компанією договору оренди земельної ділянки вартістю понад 12,8 млн грн на острові Труханів.