Класична музика як терапія — нова функція у будинках літніх людей у Граці
Фото: City of Graz

Австрійська влада міста Грац оголосила, що в будинках людей похилого віку відтепер відбуватимуться невеликі концерти класичної музики, пише The Mayor.

Міська влада заявила, що така ініціатива має терапевтичні цілі й сприяє ментальному здоров'ю. До музичної добірки увійдуть твори, які вже знайомі мешканцям, а також музика, яка написана на "честь приходу весни".

Музикантів відбере некомерційна організація, яка спеціалізується на безплатних концертах класичної музики — Verein Live Music Now.

Влада міста Грац стверджує, що будуть чотири індивідуальні концерти для кожного будинку літніх людей. Організатори вивчили біографію кожного жителя, аби скласти унікальну музичну програму. Концерт триватиме понад годину.

Переважно програма складатиметься з музики Роберта Штольца, Йоганна Штрауса, Франца Легара, Едмунда Ейслера та Франца фон Зуппе, а також відомого фольклорного актора Граца Александра Жирарді.

Згідно з кількома дослідженнями, музичні концерти можуть позитивно вплинути на психічний стан у пацієнтів, особливо у тих, хто має деменцію.

"Знайома музика може підбадьорити та повернути спогади, зокрема сприяє ясності у хворих на деменцію. Загалом вважається, що мистецтво покращує якість їхнього життя", — каже радник із питань охорони здоров’я та догляду Роберт Кротцер.