Колекціонери подали до суду на компанію Pest Control для верифікації картини Monkey Queen
Фото: PA Images/Alamy

Двоє колекціонерів Нікі Кац і Рей Хоуз купили картину з колекції робіт Бенксі за понад 34 тисячі доларів у 2020 році з маєтку нещодавно померлого колекціонера, але супровідних документів із детальною інформацією про колекціонування у них не було, пише The Guardian.

Для того щоб верифікувати картину, Кац та Хоуз звернулися в компанію Pest Control, яка видає сертифікат автентичності на картини, гравюри, скульптури та інші витвори мистецтва. Але компанія не надавала підтвердження впродовж трьох років.

Після тривалого очікування колекціонери подали в суд на Pest Control за порушення умов контракту через відмову підтвердити автентичність картини Monkey Queen.

65-річний Нікі Кац каже, що "Королева мавпа" коштує від 55 000 до 70 000 фунтів стерлінгів, і він обурений затримкою з боку Pest Control: "Ми досі у невизначеності, а це великі гроші. Вони стверджують, що є офіційними валідаторами робіт цього художника. Але процес триває вже три роки. Вони просто не відповідають. Не кажуть, чи зображення справжнє, чи ні. Всі три роки нас водять за носа".

Автентичність картини може підтвердити лише сертифікат Pest Control. Якщо колекціонери отримають підтвердження автентичності гравюри, то її вартість може зрости вдвічі.

Особистість художника Бенксі довгий час була предметом припущень і розслідувань, але якщо суперечка щодо гравюри покійної королеви Єлизавети, зображеної у вигляді прикрашеного коштовностями примата, закінчиться судом, то справжнє ім’я художника може бути розкритим.