Комітет Шевченківської премії 2024 року визначив лауреатів лише у 5 категоріях
Фото: Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка/Facebook

Комітет з національної премії України імені Тараса Шевченка визначився з цьогорічними лауреатами. Про це повідомили 6 лютого на сайті премії.

Члени Комітету шляхом таємного голосування визначили переможців конкурсу лише у пʼяти номінаціях: "Література", "Публіцистика, журналістика", "Музичне мистецтво", "Театральне мистецтво" і "Візуальні мистецтва". Лауреатів з літературознавства і мистецтвознавства, а також із кіномистецтва не визначили, хоча претенденти були.

Імена переможців премії оприлюднять після того, як президент підпише відповідний указ. Лауреатів Шевченківської премії 2024 року відзначать 9 березня під час урочистих заходів з нагоди 210-річниці з дня народження Тараса Шевченка.

У коментарі Суспільне Культура голова Шевченківського комітету Євген Нищук зазначив, що за положенням, якщо у категорії декілька претендентів набрали велику кількість голосів, то комітет може оголосити лауреатами Шевченківської премії одразу обох, і разом з тим не визначити переможця або переможницю в категорії, де номінантам не вистачило голосів. Зазначається, що хоча оголошено лише 5 номінацій, лауреатів усе одно буде 7.

Шевченківська премія — державна нагорода України, найвища в країні творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури й мистецтва. Заснована 1961 року.