Корінні жителі острова Пасхи могли винайти власне письмо без впливу європейців
Фото: Inscribe and Resolution ERC Teams

Команда вчених з Італії та Німеччини проаналізувала кілька табличок, знайдених на острові Рапа-Нуї (відомому як Пасхи), і виявила, що корінні жителі могли винайти власну систему письма без впливу європейців, пише Ancient Origins.

У 1864 році дослідники знайшли 27 табличок з надписами. Впродовж цього часу науковці ставили запитання, чи їхнє письмо мало справді давнє походження і передувало приходу перших європейських колонізаторів на початку XVIII століття.

Адже якби письмова мова Рапа-Нуї, яка отримала назву ронго-ронго, розвивалася незалежно від європейського впливу, вона була б рідкісним прикладом чистої мови, створеної в історичні часи.

Фото: Inscribe and Resolution ERC Teams
Фото: Inscribe and Resolution ERC Teams

Сподіваючись знайти відповіді, команда вчених з Італії та Німеччини провела радіовуглецеве дослідження чотирьох дощечок з острова Пасхи. Результати аналізу підтвердили доєвропейське походження писемності острова. Одна з табличок датується XV століттям (десь між 1493 і 1509 роками), тоді як інші три — XIX століттям.

Також вдалося виявити, що дерева, чия деревина використана для найстарішої таблички, ростуть лише на південному сході Африки. За словами дослідників, цю деревину використовували для виготовлення корабельних щогл із часів Середньовіччя, тому її могло винести на берег після кораблетрощі.

Водночас дослідники зазначають, що хоча сама табличка датується XV століттям, це не означає, що й сам напис зробили тоді ж. Оскільки деревини на острові було мало, тому її часто використовували повторно. Саме ця табличка має насічки на боках, тобто її, ймовірно, ще колись використовували як котушку для змотування шнура.

Фото: Inscribe and Resolution ERC Teams
Фото: Inscribe and Resolution ERC Teams

"Якщо винятковий вік Таблички D вказує на те, що місцеве населення Рапа-Нуї могло винайти писемність без впливу або участі зовнішніх агентів, то ронго-ронго може представляти один із небагатьох незалежних винаходів писемності в історії людства, додаючи шар складності до розповіді про культурний та історичний розвиток жителів Рапа-Нуї", — кажуть науковці.

Примітно, що витончені та складні гліфи, які використовувалися як літери в письмовій мові Рапа-Нуї, зовсім не схожі на європейські літери. "Історично кажучи, якщо ви запозичуєте систему письма, то ви зберігаєте її якомога ближче до оригіналу", — додала авторка дослідження Сільвія Феррара, філолог з Болонського університету.

Знаки ронго-ронго — це різні зображення, як-от людські пози, частини тіла, тварини, рослини, інструменти, небесні тіла тощо.

Острів Рапа-Нуї розташований у віддаленому місці в Тихому океані, приблизно за 3800 кілометрів від узбережжя Чилі. Його площа становить лише 164 квадратні кілометри.

Острів найбільше відомий своїми масивними та загадковими мегалітичними кам’яними головами, які були створені корінними жителями Рапа-Нуї між 1400 і 1650 роками нашої ери. Це збігається з періодом часу, коли зробили надпис на найдавнішій табличці. Ймовірно, на ній йшлося про будівництво та розміщення цих священних статуй.

Надписи на 27 дерев'яних табличках могли б відповісти на багато питань про культуру та суспільство корінних людей. Але станом на сьогодні складне письмо ронго-ронго залишається нерозшифрованим. Оскільки на світі не залишилося корінних жителів, які могли б допомогти з перекладом, а самі знаки не схожі на жодну іншу мовну систему інших країн.