У печері в Аргентині виявили найдавніші наскельні малюнки віком 8200 років
Фото: Guadalupe Romero Villanueva

В Аргентині виявили колекцію з майже 900 наскельних малюнків, вік яких приблизно 8200 років. На них зображені геометричні візерунки, людські фігури й тварини, пише New York Times.

Малюнки знайшли у Патагонії у віддаленій печері Куева Уенул (Cueva Huenul 1) — скельному укритті площею 630 квадратних метрів. Донедавна археологи припускали, що печерне мистецтво було створене протягом останніх кількох тисяч років.

Водночас у новому дослідженні науковці стверджують, що один із найзагадковіших мотивів у печері —  гребінчастий візерунок — вперше з'явився близько 8200 років тому. Таким чином, він є найдавнішим прикладом наскельного мистецтва.

Фото: Guadalupe Romero Villanueva
Фото: Guadalupe Romero Villanueva

Печерні художники протягом тисячоліть відтворювали один і той самий малюнок чорним пігментом. Цей дизайн, імовірно, використовували для комунікації між людьми в умовах змін клімату.

Археологи встановили вік цього витвору, коли виділяли з малюнків невеликі фрагменти чорного пігменту. Для цього вони використали радіовуглецеве датування.

Дослідники визначили вік витвору шляхом видалення невеликих фрагментів чорного пігменту з малюнків. Для цього вони використали радіовуглецеве датування, оскільки пігмент був виготовлений із рослинного матеріалу, а саме з обвугленої деревини, отриманої зі спалених кущів або кактусів.

Фото: Guadalupe Romero Villanueva
Фото: Guadalupe Romero Villanueva

"Якими б цікавими не були датування малюнків, для нас важливіше те, що вони охоплюють більш-менш 3000 років малювання в основному одного і того самого мотиву протягом усього цього часу", — сказав археолог та автор дослідження Раміро Барберена.

Він додав, що це свідчить про "безперервність передачі інформації в цих дуже маленьких і дуже мобільних суспільствах".

Археолог зазначив, що стосунки між групами стародавніх людей, які створили та поділилися такими наскельними малюнками, могли збільшити шанси на виживання в цьому складному середовищі. Згідно з дослідженням під час пізнього голоцену цей регіон Патагонії був відомий своїм сухим і спекотним кліматом.

Патагонія, регіон на південному краю Південної Америки, вперше була заселена приблизно 12 000 років тому. Приблизно 10 000 років тому Патагонія ставала все більш посушливою, що ускладнювало там проживання. Археологічні записи в печері свідчать про те, що це місце давні люди залишили приблизно в цей час.

Хоча призначення мотиву гребінця є загадкою, дослідження використання такого мотиву в печерах може пролити світло на життя доісторичних народів Патагонії.