Кожний охочий може відвідати справжнього святого Валентина в Римі — але є один нюанс
Фото: Atlasobscura

У Римі в базиліці Санта-Марія-ін-Космедін знаходиться череп справжнього покровителя закоханих святого Валентина. Кожний охочий може прийти до церкви й подивитися на нього, пише The Mayor.

Череп, який зберігається в скляному релікварії, розташований на бічному вівтарі зліва. Він оточений квітами, а його чоло прикрашене надписом "San Valentino".

14 лютого — День святого Валентина, свято романтичного кохання. Однак історики часто ставили питання, ким насправді був святий Валентин, оскільки їм складно було відокремити факти від легенди. Але те, що така людина дійсно існувала, це правда.

Загалом заведено вважати, що Валентин (або Валентино) був християнським мучеником, який жив у Римській імперії у III або IV століттях і був таємним храмовим священником, який вінчав пари, нехтуючи забороною імператора. Він був спійманий, ув’язнений. Його стратили 14 лютого, відрубавши голову, а потім поховали на Віа Фламінія.

Крім того, він був єпископом Терні – і це маленьке містечко в Умбрії досі вважає його святим покровителем. Древніх Валентинів могло бути два. У будь-якому випадку помилуватися реліквією черепа одного з них можна у базиліці.

Фото: Atlasobscura
Фото: Atlasobscura

Сама церква також варта того, аби її відвідати не лише через череп. Вона вважається перлиною ранньосередньовічної архітектури та має видатну романську дзвіницю.

Усередині розташовані La Bocca della Verita (Вуста Істини) – це масивний мармуровий диск з обличчям стародавнього бога Океану. Спочатку його створювали, ймовірно, як кришку каналізації, але в середні віки виникла легенда про те, що якщо засунути руку в його рот і збрехати, рот закриється і відріже руку.

Фото: Вікіпедія
Фото: Вікіпедія

Водночас інші реліквії, які повʼязані з покровителем закоханих, можна знайти у всій Європі, зокрема в Чехії, Польщі, Словаччині, Мальті, Франції та Шотландії.

Церква Св. Антона в Мадриді також зберігає останки святого, виставлені для публіки. Їх подарував папа римський іспанському королю наприкінці XVIII століття. А в шотландській церкві зберігається посудина з кров’ю Святого Валентина.