Київрада заборонила джипінг на заповідних територіях столиці
Фото: Ксенія Семенова / Facebook

Київрада заборонила джипінг на заповідних територіях у столиці. Про це повідомила депутатка Ксенія Семенова.

За її словами, депутати 69 голосами підтримали проєкт рішення про заборону цього екстремального виду відпочинку на заповідних територіях. Зазначається, що найбільше у Києві від джипінгу страждали заказники Муромець-Лопохувате й Осокорківські Луки.

"Така заборона — перша в Україні, підтримана міською радою — значно посилить охорону об'єктів та територій природно-заповідного фонду столиці. Рада повідомила, що столиця створює природоохоронні тренди. Сподіваюсь, так буде й надалі", — заявила Семенова.

17 лютого Кабінет міністрів підтримав законопроєкт про заборону джипінгу на природоохоронних територіях усієї держави. Документ за №11024 вже зареєстровано у парламенті.

Законопроєктом передбачено, що пересуватися на транспорті природно-заповідними територіями дозволено буде лише дорогами загального користування, вулицями міст та інших населених пунктів та на приватних територіях.

Джипінг — це пересування (перегони, ралі, трофі-рейди тощо) на транспорті підвищеної прохідності, тобто джипах, ендуро-мотоциклах, квадроциклах та багі.

Як розвага для заможних українців джипінг став популярним видом спорту на початку 2000-х. Часто організатори проводили змагання без дозволів чи погоджень з лісгоспами та обласними адміністраціями. Згодом джипінг набув статусу популярної туристичної розваги, зокрема у Карпатах.