Лісовий підписав наказ про звільнення працівника МОН, який висміяв незалежність України
Фото: Андрій Василенко / Facebook

Міністр освіти Оксен Лісовий підписав наказ про звільнення Андрія Василенка, який поставив під сумнів бажання українців вийти з СРСР на початку 1990-х та підтримує радянську окупацію.

Лісовий запевнив, що з 15 вересня Василенко більше не обійматиме жодної посади в Міністерство освіти і науки України. Рішення про звільнення ухвалено за результатами дисциплінарного провадження, яке порушили в МОН.

"Державна служба — це велика відповідальність. І це історія про служіння народові своєї держави. На моє переконання, жодна людина, яка ставить під сумнів незалежність своєї країни, незалежність, за яку принесено стільки жертв, не має права обіймати державні посади", — написав очільник МОН.

У День Незалежності України 24 серпня державний експерт в групі з питань цифрової трансформації освіти і науки Андрій Василенко опублікував допис у Facebook, в якому він незалежність України назвав "кидаловом" і зневажливо відгукувався про волелюбність українського народу, яку взяв в "лапки".

Чиновник вважає, що українці погодилися підтримати незалежність країни шляхом пропаганди через агітаційні листівки, в яких ніби-то обіцяли швидке збагачення.

Зокрема, Василенко назвав радянську окупацію "найкращим", що сталося з Литвою, а Вільнюс — "дірою, часом гіршою за забуті Богом райцентри України".