Лондону заборонили проводити олімпійські відбіркові змагання через "дискримінацію" росіян
Фото: Unsplash

Міжнародний олімпійський комітет заборонив Лондону проводити кваліфікаційні турніри на Олімпіаду-2024 у "нових" видах спорту перед Парижем, повідомляє The Times.

Причиною стала позиція британського уряду щодо російських та білоруських спортсменів. Уряд висунув їм низку вимог для участі у будь-яких турнірах:

  • атлети з Росії та Білорусі мають підписати особисту декларацію про нейтралітет і погодитися не підтримувати війну в Україні;
  • не підтримувати керівництво Росії, що провадить війну в Україні;
  • не отримувати державне фінансування.

У МОК назвали умови уряду Великої Британії "дискримінаційними". Відтак, організація позбавила Лондон кваліфікаційних турнірів у "нових" видах спорту.

Позиція МОК полягає в тому, що такі заяви можуть поставити спортсменів у скрутне становище, якщо вони повернуться до Росії, де протидія війні тепер є потенційним кримінальним злочином.

Олімпійський парк у Лондоні збирався прийняти нову "Олімпійську кваліфікаційну серію" з брейк-дансу, скейтбордингу, спортивного скелелазіння та фристайлу BMX у червні наступного року.

Відомо, що виконавча рада МОК повідомила Британську олімпійську асоціацію (BOA), що більше не розглядатиме Лондон як місце проведення змагань і зараз вивчає інші альтернативи в Європі для проведення серії.