Литва збудує шість шкіл-бомбосховищ у різних областях України
Фото: Unsplash

Литва планує збудувати підземні школи-укриття в шести областях України: у Миколаївській, Одеській, Запорізькій, Сумській, Чернігівській та, ймовірно, у Харківській. Про це розповів керівник литовських програм Co-create Future of Ukraine Артурас Жарновскіс.

За словами Жарновскіса, у певних областях України діти через повномасштабну війну не можуть ходити до шкіл, що є величезною проблемою. "А якщо пригадати ще й попередні ковідні обмеження, то виходить, що це вже четвертий шкільний рік, коли діти не ходять до шкіл. Уявіть собі, є четвертокласники, які фізично взагалі не були у школі. Нормальній школі, а не онлайн", – говорить фахівець.

Він додає, що будівництво таких шкіл буде відбуватись "з нуля", де раніше укриттів не було. Також безпекові умови шкіл-бомбосховищ передбачатимуть також антирадіаційний захист.

"Наша мета, аби діти могли повернутися до освітнього процесу з безпосереднім спілкуванням одне з одним і з учителями. А в інших умовах такі приміщення-бомбосховища можна буде використовувати по-різному: для спортивних, культурних занять, будь-якого дозвілля в позанавчальний час", – розповідає Артурас Жарновскіс.

Будівництво підземних шкіл хочуть завершити до кінця 2024 року.