Медалі Олімпіади-2024 будуть містити частинку заліза з Ейфелевої вежі
Фото: Teresa Suárez/EPA

Організатори Олімпійських і Паралімпійських ігор у Парижі 2024 року презентували золоті, срібні та бронзові медалі. Особливістю нагород є те, що кожна з них містить металевий фрагмент Ейфелевої вежі. Про це йдеться на сайті Олімпіади.

Медалі для призерів хотіли зробити унікальними, тому вирішили повʼязати Олімпійські ігри із символікою Франції. Дизайн нагород розробляв французький ювелірний дім Chaumet.

По центру медалі буде розміщений шестигранний металевий шматок Ейфелевої вежі. Кожна медаль містить 18 грамів заліза, взятого з Ейфелевої вежі під час попередніх ремонтних робіт. Це залізо роками зберігали в секретному місці.

Зазначається, що ця геометрична фігура представляє Францію, оскільки громадяни часто називають свою країну "шестикутником" через її форму. Шість маленьких застібок, які тримають залізні частини медалей, є натяком на ті, що скріплюють Ейфелеву вежу.

На звороті зображено традиційну грецьку богиню перемоги Ніку, а також Пантеон та Олімпійські кільця, до яких для цього випуску Ігор була додана сама Ейфелева вежа.

Фото: Teresa Suárez/EPA
Фото: Teresa Suárez/EPA

А на зворотному боці медалей Паралімпійських ігор зображено вигляд Ейфелевої вежі знизу, а також надруковано шрифтом Брайля напис "Париж 2024" — на честь француза, який винайшов тактильну мову для людей із вадами зору.

Фото: Teresa Suárez/EPA
Фото: Teresa Suárez/EPA

Золоті медалі важать 529 г і не є чистим золотом, а виготовлені зі срібла та покриті 6 г золота. Срібні медалі важать 525 г, а бронзові — 455 г і виготовлені зі сплаву міді, олова та цинку.