Міністр освіти Оксен Лісовий пояснив, які переваги в об'єднанні вишів
Фото: Unsplash

Міністр освіти і науки Оксен Лісовий розповів, що передбачає модернізація мережі вищих навчальних закладів і які має переваги.

За його словами, кількість студентів за останні 15 років скоротилася майже вдвічі. У 2009 році в Україні діяло 350 закладів вищої освіти (ЗВО), де в середньому здобували освіту по 6 700 студентів. Наразі кількість ЗВО зменшилася до 300, а середня кількість студентів становить приблизно 3400 осіб на один заклад.

"Кількість вступників щороку зменшується, і, на жаль, ця тенденція триватиме. Основна причина —  депопуляція. Також свою роль відіграє війна", — зазначив Оксен Лісовий.

Міністр наголосив, що в результаті об’єднання ЗВО, що приєднаються до інших вишів, матимуть такі переваги:

  • більші можливості для розвитку науково-освітнього потенціалу;
  • доступ до інвестицій програми Світового банку в навчально-науковому й лабораторному обладнанні для цільових потреб інституту чи факультету;
  • можливість сконцентрувати ресурси на підготовці конкурентоздатних фахівців для конкретної галузі.

"Заклади, які приєднуються до більших ЗВО, зберігають певний ступінь автономності, трансформуючись в окремі інститути чи факультети. Наукові школи отримують додаткові можливості для розвитку, "не розчиняючись" у виші, до якого приєднуються", — повідомив Лісовий.

Міністр також наголосив, що ключова мета таких змін — підвищити якість освіти, якомога ефективніше використовувати наявні обмежені ресурси і людські, і фінансові. А також створити більше можливостей для самореалізації студентів і педагогів.