Мінкульт посилив правила виїзду за кордон для митців
Фото: Depositphotos

Міністерство культури та інформаційної політики може сприяти у виїзді за кордон митців лише за наявності військово-облікових документів. Про це йдеться у повідомленні МКІП.

Мінкульт може надавати митцям, творцям, художникам, артистам, музикантам і журналістам листи сприяння щодо перетину кордону, якщо їхня мета виїзду — захист і популяризація інтересів України на міжнародній арені, з обов’язковим поверненням у країну.

У міністерстві наголосили, що сприяння МКІП у перетині державного кордону можливе лише за наявності відповідних документів, зокрема військово-облікових.

"Ці документи мають бути у кожного чоловіка призовного віку, згідно із законом, а їх відсутність є порушенням українського законодавства", — додали у МКІП.

  • Нові правили виїзду зумовлені ситуацією зі стендап-коміком Андрієм Щегелем, який розповів у інтерв'ю, що перебуває за кордоном і не планує найближчим часом повертатися. За його словами, перетнути кордон йому допоміг дозвіл Мінкультури, який він отримав як діяч культури. Ще після ситуації з Щегелем міністерство анонсувало жорсткіші вимоги до артистів.
  • За кілька днів після заяви МКІП, на гастролі не зміг потрапити гурт "The Hypnotunez". У музикантів був запланований благодійний тур Європою. Але артисти так і не отримали дозволу на виїзд через нові правила.
  • А також TVORCHI не змогли поїхати у промотур Євробачення і виступити в Найробі. Пізніше Мінкульт заявив, що допоможе українському гурту з документами.