Міносвіти планує виділяти державні гранти на навчання у вишах з вересня 2024 року
Фото: Unsplash

Міністерство освіти і науки України планує з вересня 2024 року виділяти державні гранти, які компенсуватимуть частину вартості навчання у вищому навчальному закладі. Про це розповів заступник міністра Михайло Вінницький на 10-й конференції Synergy.

Державні гранти можна буде оформити через Дію, а їхній розмір залежатиме від результатів ЗНО чи національного мультипредметного тесту (НМТ). Цими грошима студентам вдасться частково оплатити навчання на контрактній формі бакалаврату.

"У нас сьогодні така система: держава оплачує або 100% твого навчання, або нуль. Держава не має можливості збільшувати держзамовлення, оскільки сотні мільярдів коштів йдуть на оборону. Говорити про те, що ми зможемо збільшити держбюджет на освіту, на жаль, це нереалістично. Що можна зробити? Це трохи інакше перерозподілити "пиріг" державних коштів, які йдуть на освіту", — пояснив заступник міністра.

У Міносвіти вважають, що грантова система заохочуватиме студентів вступати на популярні спеціальності, зокрема на програмну інженерію та компʼютерні науки.

У 2023 році на бакалаврські програми в Україні зарахували 267 000 студентів, із них 67 000 вступили на бюджет. Торік студентами бакалаврату стали 226 000 осіб.