Морський лід навколо Антарктиди взимку досяг рекордно низького рівня
Фото: Reuters

Цієї зими в Антарктиді морський лід, який огортає океан навколо материка, досяг рекордно низького рівня. Про це повідомив Національний центр даних США про сніг і лід (NSIDC), пише Reuters.

Дослідники попереджають, що така ситуація негативно вплине, зокрема, на пінгвінів, які розмножуються і вирощують дитинчат на морському льоду.

Танення льоду також вплине на глобальне потепління, зменшуючи кількість сонячного світла, яке білий лід відбиває назад у космос.

Площа морського льоду в Антарктиді досягла мінімуму цього року 10 вересня, коли він покривав 16,96 мільйона квадратних кілометрів, що є найнижчим зимовим показником з початку супутникових записів у 1979 році. Це приблизно на 1 мільйон квадратних кілометрів менше льоду, ніж попередній зимовий рекорд 1986 року.

"Це не просто рекордний рік, це надзвичайно рекордний рік", — сказав старший науковий співробітник NSIDC Волт Мейєр.

Найхолоднішим зимовим місяцем у південній півкулі, де розташована Антарктида, є вересень, коли площа морського льоду досягає свого максимуму. Потім він тане до найнижчої точки в лютому або березні, коли літо наближається до кінця.

Зазначається, що влітку площа морського льоду в Антарктиді також досягла рекордно низького рівня в лютому, подолавши попередню позначку, встановлену у 2022 році.

Зокрема, протягом останнього десятиліття Арктика, яка розташована в північній півкулі, також сильно постраждала від кліматичних змін, морський лід швидко погіршується, оскільки північний регіон нагрівається в чотири рази швидше, ніж у середньому по світу.