Внаслідок глобального потепління в Антарктиці загинули до 10 000 пінгвінів
Фото: Unsplash

В Антарктиді загинули майже 10 000 пташенят імператорських пінгвінів через розкол льоду. У малюків ще не зʼявилося водонепроникне пірʼя, тому вони потонули в океані або замерзли на смерть, пише BBC.

Масова загибель пінгвінів сталася наприкінці 2022 року біля моря Беллінсгаузена. Це зафіксували супутники.

Вчені прогнозують, що понад 90% колоній імператорських пінгвінів зникнуть до кінця століття, оскільки сезонний морський лід на континенті тоне в умовах постійного потепління.

"Імператорські пінгвіни залежать від морського льоду для свого циклу розмноження. Це стабільна платформа, яку вони використовують для вирощування дитинчат. Але якщо цей лід не такий великий, як повинен бути, або розпадається швидше, ці птахи в біді", — сказав Пітер Фретвелл з Британської антарктичної служби (BAS).

Фото: Copernicus Sentinel-2
Фото: Copernicus Sentinel-2

Вчені проаналізували супутникові знімки, зроблені у період з кінця жовтня до початку грудня 2022 року на затоці Верді, острові Смайлі, узбережжі Браянта та мисі Пфрогнер.

Дорослі птахи вистрибують на морський лід приблизно в березні, коли в Південній півкулі наближається зима. Вони залицяються, злягаються, відкладають яйця, висиджують ці яйця, а потім годують своїх пташенят протягом наступних місяців, поки не настане час для дитинчат самостійно вибиратися у світ.

Зазвичай це відбувається приблизно в грудні-січні, коли нові птахи випливають в океан.

Але дослідницька група виявила, що тоді на материку до рекордно низького рівня зменшилася кількість антарктичного морського льоду, тому могло загинути до 10 000 пташенят пінгвінів, які ще не мали водонепроникного пір’я на тілі.

Оскільки, якщо пінгвіни без пір'я занурюються у води, вони тонуть. Якщо вони повернуться на лід, то замерзнуть.

Зазначається, що близько 30% із відомих 62 колоній імператорських пінгвінів в Антарктиді постраждали від часткової або повної втрати морського льоду з 2018 року.

За словами вчених, щоб ситуація покращилася, потрібно скоротити викиди вуглецю. В іншому разі — імператорські пінгвіни будуть на межі вимирання.