Музей Леніна у Фінляндії закриють через відсутність фінансування
Фото: Juha Kokkala / Yle

Музей Леніна у фінському місті Тампере закриють. Він працюватиме до 3 листопада, після чого експонати будуть демонтовані. Про це повідомляє Yle.

Директор музею Калле Калліо каже, що це рішення повністю продиктоване потребами музею. За його словами, те, що зараз відбувається на Сході, впливає на те, як розповідається історія.

"Ми більше не можемо функціонувати під іменем Леніна, бо це призводить лише до непорозумінь", – каже Калліо.

За його словами, рішення закрити музей ухвалили через труднощі з фінансуванням. Прямих спроб вплинути на усунення імені Леніна не було.

У лютому 2025 року на місці музею Леніна відкриють новий музей під назвою Nootti (Нота).

"Він зосередиться на транснаціональній історії: відносинах між фіннами та росіянами, Радянському Союзі та сьогоденні. Музей охоплює спільну історію двох країн, від російської революції та незалежності Фінляндії до епохи НАТО", – розповідає директор музею.

За його словами, нота – це те, що рухається між країнами. "Вона є вираженням незадоволення або коментарем іншій країні. У нас були критичні моменти, коли нота приходила з Москви до Фінляндії".

Калліо каже, що новий музей буде більш цікавий для сучасної аудиторії. Адже він покликаний посилити експертну роль закладу та створити музей, що більше орієнтований на громаду.

"Історія не закінчилася з розпадом Радянського Союзу, і ми не хочемо залишатися в'язнями минулого", – додає директор музею.

Музей Леніна працював у Тампере з 1946 року. У часи холодної війни він був місцем відвідин радянських політичних діячів.