Музей історії України у Другій світовій перейменують на Музей війни за незалежність
Фото: Національний музей історії України у Другій світовій війні

Національний музей історії України у Другій світовій війні, розташований у Києві, перейменують на Національний музей війни за незалежність.

Про це повідомив в інтерв'ю Українському радіо гендиректор Національного музею історії України у Другій світовій війні Юрій Савчук.

"Ми боремося за те, щоб наш музей став місцем пам'яті у сучасній російсько-українській війні, музеєм про героїзм українського народу, а також місцем пам'яті вшанування нашої перемоги — і не лише України, а всього вільного демократичного світу", — зазначив Юрій Савчук.

За його словами, йдеться про війну за незалежність впродовж ХХ-ХХІ століть, від проголошення першої незалежності у 1918 році Четвертим універсалом до сучасних днів.

Наразі невідомо, коли саме музей перейменують. Гендиректор пояснив, що це "певний процес", який має кілька складових — наукову і юридичну. Вчена рада ухвалила відповідне рішення щодо перейменування, а також музей надіслав інформацію до Міністерства культури та інформаційної політики.

"Далі має відбутися певна процедура, погодження. Але це вже процес. Він перейшов зі стадії декларативного або дискусійного в юридичну колію", – сказав Савчук.

Також вони надіслали відповідні запити з інформацією до провідних інституцій у сфері політики пам'яті – Інституту національної пам'яті та Інституту історії України Національної академії наук. "Тобто є ініціатива і назва, створена в музеї, викликана музейним досвідом, новим осмисленням місії музею", – заявив гендиректор музею.

Національний музей історії України у Другій світовій війні. Меморіальний комплекс — музей у Києві, розташований на схилах правого берега Дніпра, на Печерську. Музей входить до переліку музеїв та заповідників, в яких зберігаються музейні предмети, що є державною власністю і належать до державної частини Музейного фонду України.

Меморіальний комплекс займає площу понад 11 га. До нього входять: музей з монументом "Батьківщина-мати", головна площа з Алеєю міст-героїв і скульптурними композиціями "Форсування Дніпра" й "Передання зброї". 

Читайте також