Музей книги оцифрує частину колекції – 120 стародруків та чотири рукописні книги
Фото: Музей книги і друкарства України

Музей книги і друкарства України оцифрує найціннішу частину своєї колекції, зокрема чотири рукописні книги, 120 стародруків та 1000 одиниць графіки. Про це йдеться на сайті музею.

Оцифрування розпочали у межах проєкту "Віртуальний портал Музею книги і друкарства України". Оцифровану колекцію розмістять на сайті музею в розділі "Колекція онлайн".

"Цифрові копії унікальних артефактів, які зберігаємо у своїй колекції, наші науковці супроводять детальними науковими описами", — йдеться у повідомленні.

Зокрема передбачено лазерне сканування історичної будівлі музею — колишньої монастирської друкарні — та створення її 3D-моделі, що має на меті зробити пам’ятку з переліку ЮНЕСКО доступнішою.

А також у межах оцифрування стародруків запишуть музичне озвучення окремих творів — уже створено три аудіозаписи від народного артиста України, лауреата Шевченківської премії Тараса Компаніченка.

Музей розташований на території Національного Києво-Печерського заповідника (Лаври).

У колекції представлені видання ХІХ–XX століть, сучасні книги, книжкова графіка, книгознавчі матеріали, зразки друкарської поліграфічної техніки, паперу, шрифтів тощо. Фондова колекція нараховує понад 50 000 експонатів основного фонду та близько 10 000 одиниць науково-допоміжного фонду.

У колекції є "Енеїда" Івана Котляревського (1798), твори Григорія Сковороди, Марка Вовчка, прижиттєві видання Тараса Шевченка, зокрема, "Кобзар" (1860), обкладинки до видань Бориса Грінченка, ескізи-начерки до творів Миколи Гоголя, Пантелеймона Куліша, зокрема до роману "Чорна Рада".