На Берлінале покажуть український фільм "Редакція", який знімали на Олешківських пісках
Кадр із фільму

На Берлінському міжнародному кінофестивалі, який пройде з 15 до 25 лютого, відбудеться світова прем'єра української стрічки "Редакція" режисера Романа Бондарчука.

Фільм представлено у програмі Forum, курованій Інститутом кіно та відеомистецтва Берліна "Арсенал" і зосередженій на пошуку нових форм кіномови.

Сюжет "Редакції" розгортається на півдні України. Головний герой, молодий науковець Юра, намагається врятувати рідкісних тварин від знищення та стає свідком підпалу лісу. Він несе фотографії підпалювачів і свою статтю до редакції місцевої газети, але ні природа, ні справедливість тут нікого не цікавлять. Його наївне бачення світу руйнується у вирі фейкових новин, корупційних схем і фальсифікованих виборів.

У головній ролі дебютував Дмитро Багненко — журналіст, а нині військовий Збройних Сил України. Зокрема, значна частина команди фільму доєдналася до лав ЗСУ — серед них є й ті, хто загинули у боях за Україну: режисер монтажу Віктор Онисько та виконавець ролі "Бджоляра" Василь Кухарський.

Стрічку знімали в Херсоні та Херсонській області, зокрема й на нині окупованих Олешківських пісках. Фільмувати завершили лише за кілька місяців до повномасштабного вторгнення.

"Для всієї знімальної групи "Редакція" — більше ніж просто фільм. Це особливий досвід, що випробовував межі наших можливостей та змінював наші життя. Монтуючи його, ми повертались у рідні місця, багато з яких нині під окупацією, багато — зруйновані, і спогад про них існує лише на екрані", – зазначив Бондарчук.

В українських кінотеатрах картину випустять восени 2024 року.

Берлінський міжнародний кінофестиваль (Берлінале) — міжнародний кінофестиваль категорії А, який вважається одним із найпрестижніших фестивалів Європи та світу у сфері кіно. Проходить щорічно в лютому в Берліні, починаючи з 1951 року.

Близько 400 фільмів презентуються в різноманітних секціях. Берлінале вважається найбільш відвідуваним фестивалем світу. Нагороди фестивалю — Золотий та Срібний ведмідь (ведмідь — символ Берліна).