На що звертають увагу українські мандрівники під час вибору місця для відпочинку – опитування
Фото: Unsplash

Державне агентство розвитку туризму в партнерстві з проєктом UNICEF U-Report Ukraine провели аналіз джерел інформації, на які покладаються українці, плануючи свої подорожі в умовах воєнного стану. А також поцікавилися, на що мандрівники звертають увагу, обираючи місця для відпочинку.

Більшість респондентів, які наразі мандрують країною, насамперед звертають увагу на красу природи — 51%, а вже потім на цінову доступність — 46%. Культурна спадщина та історичні пам'ятки цікавлять 36% туристів.

Безпека регіону в умовах повномасштабного вторгнення має значення для 27% опитаних. 16% мандрівників відвідують той чи інший регіон заради того, щоб надихнутися автентичною культурою і стільки ж -  заради того, щоб помилуватися популярними "інстаграмними" місцями.

Особливості місцевої кухні цікавлять 13% українців, а крафтові виробництва під час вибору локації для відпочинку мають значення лише для 5%.

Фото: ДАРТ
Фото: ДАРТ

Головним джерелом інформації, на яке покладаються українські мандрівники перш ніж запланувати свої подорожі, є інтернет. 63% опитаних користуються цим джерелом, щоб більше дізнатися про місце подорожі.

Наступним дієвим інструментом для планування мандрівок 49% респондентів вважають соцмережі. Порадами друзів та родичів користуються 28% опитаних українців і 7% дізнається інформацію зі ЗМІ.

Державне агентство розвитку туризму в партнерстві з проєктом UNICEF U-Report Ukraine опитали понад 5 000 респондентів у віці від 14 до 34 років. Опитування було проведене 18 — 27 серпня 2023 року.

Деякі питання з опитування були з можливістю множинного вибору. Відповідно, кожен учасник мав змогу обирати найбільш прийнятий для себе варіант, тому кожна відповідь тут має відсоток вибору її респондентами.