На Харківщині хотіли продати артефакти, датовані II сторіччям до н. е., за 300 000 грн
Фото: Нацполіція

На Харківщині чоловік намагався продати набір бронзоливарника, датований II сторіччям до нашої ери, за 300 000 гривень. Правоохоронці встановили особу ймовірного порушника, повідомляють у Головному управлінні Національної поліції в Харківській області.

47-річний харківʼянин на спеціальному сайті під псевдонімом опублікував оголошення про продаж артефактів. Керівник Національного музею історії України побачив це й подав заяву до поліції.

Правоохоронці встановили особу ймовірного порушника. Під час обшуку в нього вдома знайшли 21 кілограм предметів, що належать до культурних цінностей. Наразі поліція з'ясовує, яким чином артефакти опинилися у чоловіка.

Фото: Нацполіція
Фото: Нацполіція

У коментарі УП археолог, співробітник Національного музею історії України Максим Левада розповів, що це надзвичайно рідкісний скарб уламків серпів і інших знарядь, які належать до культури Ґава-голіград. Вона пов'язана із Західною Україною. Найбільший предмет серед знайденого — це казан, втім саме менші предмети, уламки є цікавими для вивчення, додав археолог.