На Тайвані зникає "квітка Бога" через зміну клімату
Фото: BBC

У горах Алішань у центральному Тайвані вимирає унікальна жовта орхідея Dendrobium, відома як "квітка Бога". Ця квітка вважається важливим елементом релігійних обрядів місцевого племені Цоу, пише BBC.

"Моєму племені потрібна Божа квітка для наших церемоній. Інакше Бог не зможе нас знайти", — каже старійшина племені Гао Дешен.

Дешен зазначив, що в цьому винна зміна клімату. Зима має бути досить холодною — нижче +12°C, щоб спровокувати цвітіння цієї орхідеї. Однак в останні 10 років мінімальні температури в регіоні поступово підвищуються. Згідно з даними метеостанції Алішань середня листопадова температура підніметься з нинішніх 12−14°C до 14−16°C до 2050 року.

Старійшини племені підкреслюють, що втрата рослини негативно позначиться не тільки на їхніх релігійних обрядах, а й на способі життя загалом. Вони вірять, що якщо квітка перестане існувати, бог перестане чути молитви людей.

Серед багатьох божеств Цоу є бог війни Яфафей, захисник, який, як вважають, забезпечує безпечне повернення молодих людей з поля бою.

Представники племені просять божества благословити їхніх воїнів і захистити від нещастя. Для цього чоловіки повинні приколоти листя золотої орхідеї до своїх капелюхів, щоб боги могли ідентифікувати їх як людей Цоу.

Давня традиція також наказує, що "Божу квітку" не можна вирощувати штучно — її потрібно знайти та зібрати в дикій природі до сходу сонця рано-вранці, перш ніж можна буде розпочати важливі церемонії.

Плем'я Цоу — одне з 16 офіційно визнаних корінних племен Тайваню. Вони жили на острові тисячі років до того, як туди прибула більшість ханьців. Сьогодні їхня чисельність становить близько 6000 із 23 мільйонів населення.