На території Херсонеса Таврійського окупанти зробили виставку з викраденими експонатами
Фото: Спілка археологів України

На території заповідника "Херсонес Таврійський" у тимчасово окупованому Криму росіяни експонують викрадені знахідки з Кам'яної Могили Запорізької області. Про це повідомили в Спілці археологів України.

Капсульна виставка "Дім риби" з викрадених експонатів Кам'яної Могили триватиме до 8 жовтня.

В коментарі для Суспільного експерт ГО "Кримський інститут стратегічних досліджень" Денис Яшний зазначив, що росіяни вивезли понад 80 предметів із Кам'яної могили до Херсонеса Таврійського.

Зокрема, окупанти вносять до музейного каталогу Російської Федерації предмети української історичної спадщини. Частину вже перевезли до окупованого Криму, каже Яшний.

Експерт наголошує, що оскільки це єдина відома на сьогодні подібна пам'ятка не тільки в Україні, а в Європі загалом, то масштаби таких дій росіян — катастрофічні.

Кам'яна Могила — світова пам'ятка давньої культури в Україні поблизу Мелітополя у Запорізькій області, з 2008 року — Національний історико-археологічний заповідник. З 2006 року заповідник є претендентом на включення до списку об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Фото: Вікіпедія
Фото: Вікіпедія

Кам'яна Могила є природним утворенням, висота якого сягає 12 метрів. Вона займає площу розміром 1,6 га, на території якої розміщені близько 3000 плит. Плити розташувалися не у випадковий спосіб: це правильно розвалений кам'яний панцир, а його печери й гроти стали зручними для культових цілей.

Пагорб тисячоліттями слугував людям вівтарем для відправлення язичницьких обрядів. Він містить декілька тисяч унікальних стародавніх наскельних зображень — петрогліфів.

Хронологія петрогліфів охоплює великий період від епохи пізнього палеоліту до середньовіччя (XXIV—XXII тис. до н. е. до X—XIII ст.), що робить пам'ятку унікальною.