Надмірне сидіння підвищує ризик ранньої смерті — дослідження
Фото: Freepik

Дослідники з університету в Каліфорнії підтвердили, що надмірне сидіння від семи до одинадцяти годин на день шкодить здоров'ю людей, про це повідомляє The Conversation.

Для дослідження було залучено 5856 жінок віком від 63 до 99 років. На початку експерименту всім учасницям на стегно вдягнули монітор активності, який треба було носити сім днів. Після цього за станом та здоров’ям жінок дослідники спостерігали ще десять років, протягом яких 1733 учасниці померли.

Щоб проаналізувати час сидіння та співставити його з ризиком смертності, фахівці використовували штучний інтелект. Дані показали, що учасниці, які сиділи понад одинадцять годин на день, мали на 57% вищий ризик смерті протягом періоду дослідження, ніж ті, хто сидів менш ніж дев'ять з половиною годин.

Крім того, за словами дослідників, навіть регулярні фізичні вправи не знижують ризики для життя, пов’язані з надмірним сидінням.

Різноманітні дослідження, які спостерігають за ризиком смертності через тривале сидіння, вказують на різні періоди часу, які можуть шкодити здоров’ю. Дослідження з університету Каліфорнії стверджує: не можна сидіти понад одинадцять годин на день. Інші дослідження говорять, що навіть семи годин на день може бути занадто багато. Існує також багато досліджень, які показують, що ви не повинні сидіти довше 30 хвилин за один раз, оскільки це може підвищити рівень цукру в крові та артеріальний тиск.

Дослідники рекомендують під час роботи вставати та рухатися між робочими завданнями або під час розмови. Вдома рекомендовано вставати під час телевізійних рекламних пауз або поки кипить чайник.