Науковець знайшов нову комаху, яку прозвали "жук-панк"
Фото: Джеймс Твід

Невідому комаху знайшов ентомолог з австралійського штату Квінсленд. Жук мав унікальний пухнастий покрив, який нагадує ірокез, через це комаху прозвали "жуком-панком". Про це пише BBC.

Науковець Джеймс Твід знайшов комаху в грудні 2021 року під час туристичного походу, спочатку науковець прийняв жука за пташиний послід, через його білий покрив.

"Це абсолютно унікальна істота. Комаха приблизно один сантиметр завдовжки і вкрита довгими пухнастими білими волосками, які стоять практично вертикально, тому це нагадує зачіску ірокез", – зазначає Твід.

Дослідник одразу почав вивчати істоту та зрозумів, що ніколи не зустрічав схожих видів. Тоді він зробив кілька фото жука і забрав його з собою для подальшого вивчення.

Твід розмістив знімок комахи в одному з ентомологічних груп у фейсбуці — і ніхто з його колег не зміг її впізнати. Тоді ентомолог приніс свою знахідку до австралійського наукового центру, де ведуть облік усіх комах країни.

"Я працював з кількома колегами з національного центру, які написали цілу книгу про цю групу жуків. Вони вивчили десятки тисяч зразків у музеях Австралії й усього світу і зрозуміли, що такий жук ніде раніше не зустрічався", — розповідає Твід.

Австралійські вчені визнали комаху представником окремого виду жуків-довгоносиків. Йому дали наукову назву Excastra albopilosa. "Excastra" з латинської перекладається як "з табору", а "albopilosa" – "білий і волохатий".

За словами дослідників, функція волосків на спині у комахи може бути дуже різною. Вони підозрюють, що така особливість може бути пов'язана зі спробою замаскуватися і видати себе за мертву комаху.

Джеймс Твід вважає, що така знахідка є великим успіхом для науки.