Науковці виявили потенційний недолік інтенсивних вправ, про який люди не знали
Фото: Unsplash

Вчені з Тихоокеанської північно-західної національної лабораторії (PNNL) виявили, що надмірні інтенсивні вправи можуть негативно вплинути на імунну систему.

Дослідження, опубліковане в журналі Military Medical Research, проаналізувало понад 4700 молекул рідини, отриманої від пожежників після тренувань. Цей висновок викликав занепокоєння у людей, які займаються фізично важкими професіями, що вимагають інтенсивних тренувань, наприклад працівників аварійної служби та спортсменів.

За словами вченого-біолога Ернесто Накаясу з PNNL, люди в хорошій фізичній формі можуть бути більш схильні до респіраторної вірусної інфекції відразу після інтенсивних вправ. Однією з причин може бути менша активність запалення, що необхідно для боротьби з інфекціями.

Накаясу та його колеги перевірили плазму крові, сечу та слину 11 пожежників до та після 45 хвилин інтенсивних вправ, які імітували вимоги їхньої професії. Наприклад, вони перетягували до 20 кг спорядження горбистою місцевістю.

Дослідники мали на меті отримати уявлення про ранні стадії небезпек, пов’язаних із виснаженням, і дослідити способи пом’якшення ризиків під час інтенсивних вправ для служб швидкого реагування, спортсменів і військовослужбовців.

Попри загальновизнану користь фізичних вправ для здоров’я, дослідження виявило потенційні ознаки пригнічення імунітету в пожежників.

Зміни рівня рідини, енергії та кисню супроводжувалися зменшенням молекул, пов’язаних із запаленням, і збільшенням опіорфіну – речовини, яка, як відомо, розширює периферичні кровоносні судини.

Хоча дослідники зазначають, що є невизначеність щодо короткострокових наслідків цих змін для імунної системи, вони припускають, що опіорфін може посилити приплив крові до м’язів, покращуючи доставлення кисню та поживних речовин під час фізичних вправ.

"Ми припускаємо, що зменшення кількості запальних молекул, яке ми спостерігали в слині після фізичних вправ, може являти собою адаптивний механізм для покращення газообміну у відповідь на підвищену потребу клітин у кисні", — додають науковці.

Крім того, спостерігалися зміни в мікробіомі порожнини рота учасників. Це, можливо, пов’язано зі збільшенням антимікробних пептидів у відповідь на пригнічення імунітету.