Науковці виявили, що ризик самогубств підвищує забруднене повітря
Фото: Unsplash

Нове дослідження виявило, що рівень суїциду зростає, оскільки якість повітря погіршується. Це також показує, як загальнонаціональний урядовий план Китаю зі зменшення забруднення повітря допоміг запобігти десяткам тисяч самогубств лише за кілька років.

Науковці давно знають, що забруднене повітря може завдати шкоди фізичному здоров’ю. Проте з’являється все більше доказів про його негативний вплив на психічне здоров’я.

Збільшення концентрації твердих частинок розміром 2,5 мікрона або менше, відомих як PM2,5, швидко змінюють хімічні процеси в мозку та можуть викликати агресію, втрату емоційного контролю та нездатність впоратися з кризою.

Забруднене повітря також пов’язане з депресією, тривогою, психозами та деменцією. Дослідження показують, що сильно забруднене повітря може призвести до підвищеного ризику самогубства протягом 7 днів.

У Китаї є одні з найбільш забруднених міст у світі, його мегаполіси вкриті густим смогом, який важко нависає над мільйонами міських жителів. Водночас приблизно 16% світових самогубств відбувається в Китаї, хоч останніми роками показники в країні істотно знизилися.

Є кілька причин зменшенню кількістю самогубств: від підвищення доходів до культурних змін. Однак команда економістів об’єднала дані про якість повітря та звіти про смерті внаслідок самогубств. Таким чином вони дослідили, наскільки тісно пов’язане забруднене повітря з рівнем самогубств.

У 2013 році Китай запровадив свій План дій із запобігання та контролю забруднення повітря. Згідно з ним, обмежували промислові джерела забруднення, регулювали викиди транспортних засобів, сприяли переходу з вугілля на природний газ для опалення, а також заохочували перехід на сонячну та вітрову енергію, що помітно покращило якість повітря.

Водночас рівень самогубств по всій країні різко знизився. За даними Китайського центру з контролю та профілактики захворювань (CCDC), між 2010 і 2021 роками щорічний рівень самогубств знизився з 10,88 до 5,25 самогубства на 100 000 осіб.

Пен Чжан, економіст з Китайського університету Гонконгу, та його колеги скористалися цими "винятковими" тенденціями, щоб побачити, чи зможуть вони відокремити вплив забруднення повітря на ризик самогубства від інших факторів.

Для цього вони дослідили щотижневі дані про якість повітря та вивчили метеорологічне явище під назвою теплові інверсії, яке затримує забруднене повітря біля землі в шарі холодного повітря, закріпленого теплішим повітрям над ним.

Дані про погоду, зібрані з усього Китаю, і спостереження 1400 моніторів забруднення повітря показали, що в середньому країна стикається з 4-5 тепловими інверсіями на тиждень. Кожен зазвичай триває від 2 до 3 годин, але може підвищити середньотижневий рівень PM2,5 на 1%.

Об’єднавши ці дані з майже 140 000 щотижневих звітів про самогубства на рівні округу, дослідники виявили, що теплові інверсії були пов’язані зі збільшенням рівня самогубств протягом одного тижня, але не мали довгострокового впливу.

"Це додаткові самогубства — смерті, які в іншому випадку ніколи б не відбулися, якби якість повітря не погіршилася", — заявили дослідники.

Згідно з результатами, майже 10% загального зниження рівня самогубств між 2013 і 2017 роками в Китаї пояснюється зменшенням забруднення повітря. Це майже 46 000 випадків самогубства, яким вдалося запобігти.

"Хоча залишається багато відкритих питань щодо зв’язку між якістю повітря, психічним здоров’ям і самогубствами, цей аналіз закликає до політики контролю забруднення в усьому світі", — підсумовують фахівці.