Навчання – це процес, який рівнозначно створює і професор, і студент – Яцек Лешков, ректор АЮК

На правах реклами

Нещодавно Амерікан Юніверсіті Київ (АЮК), що працює в Києві у партнерстві з Arizona State University, оголосив про призначення доктора Яцека Лешкова новим ректором. На цій посаді доктор Лешков замінив ректора-засновника АЮК Романа Шеремету, який стояв біля витоків університету в лютому 2022 року. Ми зустрілися з доктором Лешковим, щоб поговорити про його нове призначення, плани та нові програми АЮК.

- Перш за все, дозвольте привітати вас з новою посадою. Та враховуючи, що йде війна, а університет відкрився за три тижні до війни, – це неабиякий виклик. Які були ваші особисті думки з цього приводу?

Так склалось, що я належу до покоління, яке все своє життя боролось проти тоталітарного режиму. Я народився та виріс у Польщі. Десь з 17-18 років я став активним учасником антикомуністичного підпільного руху на батьківщині. Тому боротьба з тоталітарним режимом – це щось, що вже в ДНК мого покоління.

Моя згода стати спочатку деканом EPAM School of Digital Technologies Амерікан Юніверсіті Київ (АЮК) рік тому, а зараз – ректором, є для мене природним продовженням цієї політичної боротьби. Я не вагаючись прийняв цю пропозицію, адже хочу бути частиною важливою світової історії, яка зараз твориться в Україні…

- Цікаво, що ви погодилися працювати в Україні, коли багато українців переїхали до Польщі... Як ви оцінюєте нашу історію за останні десятиліття?

Я маю стосунок до України вже досить давно. Вперше я приїхав сюди у 2000-х роках як учасник проєкту за підтримки USAID, в якому брали участь США, Україна та Польща. І з того часу я регулярно відвідую вашу країну, маю тут гарних знайомих, брав участь в академічних проєктах.

Я був на Майдані в Києві в 2004 році. І тоді зрозумів, що успіх України – це гарантія успіху демократизації в Центральній Європі. Коли почалося повномасштабне вторгнення і до Польщі прибули сотні тисяч біженців з України, я був активно залучений у допомогу українцям. Спілкуючись з українцями з різних частин країни, я зрозумів, що сьогодні Україна є об'єднаною країною, як ніколи раніше.

Україна пройшла шлях від розколу у 2004 році до єдності, яка постала перед обличчям жахливої війни та її наслідків.

Навчання – це процес, який рівнозначно створює і професор, і студент – Яцек Лешков, ректор АЮК

- Війна жахливо впливає на всі сфери життя. Які загрози бачите Ви, зокрема, й для освітньої галузі?

Вже зараз ми бачимо жахливий вплив війни на економіку країни. І якщо не згадувати про фізичні втрати, то Україна серйозно постраждала в демографічному плані. Протягом останніх двох років ми маємо приблизно 450 000 школярів з України в Польщі та Італії. У Німеччині їх ще більше. І що таке 450 000 дітей, коли щорічно в Польщі народжується близько 250 000 немовлят.

Крім того, Україна отримує величезну кількість людей, які брали участь у війні, були поранені, мають посттравматичний синдром, пережили втрату дорогої людини у бойових діях... Все це є великим стресом для суспільства та освітньої системи як частини його життя. Велика кількість молодих людей залишила і продовжує залишати країну, що є безпосереднім ударом по вищих навчальних закладах, особливо приватних.

З іншого боку, я знаю приватні університети, які намагаються пристосуватися до ситуації та слідувати за українськими біженцями, стаючи більш гнучкими та рухливими.

- Повертаючись до АЮК, – які ваші плани? Яка ваша мета на новій позиції?

Перед тим, як відповісти на ваше питання, зазначу, що маю великий і різноманітний досвід у сфері освіти та наукових досліджень. У мене є ступінь доктора філософії Польської академії наук. Протягом близько 20 років я викладав в Університеті Каліфорнії. Також був залучений до управління вищими навчальними закладами в Європі. І цей досвід дає мені змогу говорити про існування різних стилів академічного управління. З цієї точки зору інституції, такі як АЮК, мають важливу місію: по-перше, це перший і провідний навчальний заклад з американською системою академічних цінностей та стандартів на українському ринку приватної освіти.

Ми надаємо освіту англійською мовою на основі академічних програм нашого партнера – Arizona State University, одного з найбільших і найінноваційніших у США. Більше того, ми відкриваємо нашим студентам можливість отримати подвійні дипломи обох університетів. Іншими словами, студент, знаходячись у рідному Києві, може навчатися онлайн в Arizona State University разом зі студентами зі всього світу і отримати диплом цього вишу.

Завдяки такому партнерству у нас також є відмінна система управління навчанням (LMS), яка є провідною для освітніх установ США та Канади. COVID-2019, а потім війна показали, наскільки важливими є комфортні онлайн або гібридні рішення для навчання. Тож маємо студентів, які навчаються як з України, так і з Польщі чи Німеччини. У нас, наприклад, навчається український студент, який проживає в США.

Крім того, я пишаюся тим, що ми забезпечили наших студентів доступом до найсучасніших бібліотечних джерел: це і каталоги цифрових платформ O’Reilly Media i Cengage Unlimited, Cengage Learning (США) – світового лідера у сфері цифрового навчання та бібліотечних ресурсів. Завдяки цьому наші студенти отримують доступ до останніх міжнародних досліджень, книг, підручників.

Освіта стає глобальною. Моя місія – перетворити АЮК на флагману освітнього процесу в Україні, щоб у нас навчалися студенти з усього світу.

Навчання – це процес, який рівнозначно створює і професор, і студент – Яцек Лешков, ректор АЮК

- На чому ви ще фокусуєте увагу?

Крім академічного навчання, ми зосереджуємося на наукових дослідженнях та важливих соціальних ініціативах. Наприклад, ми активно розвиваємо нашу експертизу в області розмінування. Я маю на увазі, що АЮК бере участь у проєкті з розмінування України, і це дуже важливо для багатьох територій країни. Ми також маємо незалежний Інститут поведінкових досліджень. Також плідно працюємо над тим, щоб розвивати програми з компонентами штучного інтелекту.

- Ви згадали різні соціальновагомі проєкти. Як ви залучаєте до них студентів?

Якщо говорити про залучення студентів, давайте почнемо з магістерського рівня. Зазвичай студенти спочатку здобувають ступінь бакалавра, а майже одразу вступають на магістратуру. Наше середовище трохи відмінне: магістри АЮК вже є професіоналами, які працюють, мають кілька, а то й багато років досвіду.

Наприклад, у нас є програма з інженерії програмного забезпечення. Навчатись на неї приходять кваліфіковані фахівці, які хочуть поглибити свої знання та здобути освіту саме американського зразка. Адже завтра наші випускники будуть співпрацювати з колегами з США чи інших країн, виводити на міжнародні ринки свої власні компанії. Тому крім акценту на точних науках, ми фокусуємося на м’яких навичках (міжкультурне спілкування, пітчинг проєктів, презентаційні та інші).

А цього року ми пішли ще далі і пропонуємо студентам АЮК унікальну можливість – пройти оплачуване офлайн стажування в провідних американських компаніях в США та Європі. Звісно, ця пропозиція стосуватиметься наших студенток, які можуть виїздити за кордон. Однак і для студентів плануємо подібне стажування в онлайн форматі. Це чудовий шанс відчути американські корпоративні стандарти, ще більше зануритися у мовне середовище.

Навчання – це процес, який рівнозначно створює і професор, і студент – Яцек Лешков, ректор АЮК

- Ви плануєте нові освітні програми?

Наразі у двох наших школах (EPAM School of Digital Technologies та School of Management) налічується 10 академічних програм. Цього року ми, наприклад, у портфель бакалаврських програм до Business Administration, Global Management, Marketing Science додали програму з Global Finance. На ній студенти будуть вивчати: Corporate Finance and Accounting, International finance and market analysis, Investment and Wealth management, Fintech (Artificial Intelligence and Financial Applications). Все необхідне для кар’єри у Corporate Finance, Fund Management, International Finance.

Також, маємо багато планів на майбутнє. Наприклад, програму з кібербезпеки, програму зі штучного інтелекту, спрямовану на інженерію. Таким чином ми хотіли б зацікавити студентів, які здобули ступінь бакалавра деінде, і хочуть продовжити навчання в АЮК задля вузької спеціалізації, наприклад, механічної інженерії, медичної діагностики тощо.

- Щодо підготовки фахівців, як ви вважаєте, що є важливим у цьому процесі сьогодні?

Що дійсно важливо сьогодні, незалежно від географії, то це активна позиція студента. Епоха відпочинку на останній лаві лекційної аудиторії минула. Сьогодні нам дійсно потрібна участь, інтерес студентів. За допомогою комп'ютерних інструментів ми можемо навчати навіть дуже складним речам. Однак для їхнього засвоєння студенти мають не лише споживати інформацію, а й обробляти її. Саме навчання зараз є процесом обміну досвідом, думками та знаннями, особливо на магістерському рівні. Заняття – це унікальна подія, яку створює як викладач, так і студент.

Навчання – це процес, який рівнозначно створює і професор, і студент – Яцек Лешков, ректор АЮК

- Ви знайомі з польською, американською та українською системами освіти – можете їх порівняти?

Система освіти США відрізняється своїм фокусом на активному студентському житті, співпраці та спілкуванню між професором і студентом, що не характерне для центральноєвропейського середовища. Студенти мають багато клубів і об'єднань, в яких активну участь беруть викладачі. І такий спосіб кампусного життя – це щось, що ми наразі втілюємо в АЮК.

Тим часом між польською та українською системами освіти майже немає відмінностей, особливо в моїй галузі компетенції (наука про дані та штучний інтелект). Водночас польські державні університети вже пройшли значні структурні зміни. Вони стали більш гнучкими та демократичними. Та певна архаїчність присутня. Малі приватні заклади є більш сучасними та гнучкими в адаптації до змін, у пропозиції нових ідей.

- На якому місці ви бачите АЮК у системі української освіти, скажімо, через п’ять років?

Я щиро вірю, що тоталітарна система сусідньої держави має впасти, зменшуючи загрози для України. І через п'ять років я очікую побачити АЮК ще більш сучасним, зорієнтованим на штучний інтелект вищим навчальним закладом, що відіграє значну роль у наукових дослідженнях.

Я хотів би бачити АЮК взірцем того, як потрібно управляти університетом, залучати дослідницькі кошти, встановлювати хороші контакти з бізнесом.