Нідерланди повернули на Шри-Ланку артефакти колоніальної доби
Фото: Reuters

Нідерланди повернули шість артефактів, включно з гарматою, церемоніальним мечем і двома рушницями, вивезеними зі Шри-Ланки понад 250 років тому, пише Reuters.

Шри-Ланка попросила повернути артефакти після того, як у 2021 році уряд Нідерландів схвалив реституцію історичних об’єктів.

Фото: Reuters
Фото: Reuters

Артефакти були вивезені в 1765 році з Канді, останнього королівства стародавньої Шри-Ланки, коли голландці взяли в облогу палац. Ці речі продали під примусом або шляхом пограбування, кажуть в посольстві Нідерландів.

"Ці об’єкти представляють важливу культурну та історичну цінність, і вони повернулися на Шри-Ланку, де їх може побачити ланкійська публіка", — сказав Деві Ван де Верд, посол з питань міжнародного культурного співробітництва.

Фото: Reuters
Фото: Reuters

Зараз експонати знаходяться в Національному музеї в Коломбо, і очікується, що з’являться інші. "Попереду — ще більше. Не лише з Нідерландів, але й з інших країн, таких як Велика Британія. Тож ми вже почали переговори, і я сподіваюся, що вони будуть плідними дуже скоро", — заявив міністр у справах релігії та культури Шри-Ланки Відура Вікраманаяке.