ЮНЕСКО створить віртуальний музей викрадених культурних артефактів
Фото: Kéré Architecture

Організація обʼєднаних націй з питань культури (ЮНЕСКО) планує створити перший віртуальний музей вкрадених культурних цінностей. Цей проєкт має підвищити обізнаність людей про важливість культурної спадщини, повідомляє The Guardian.

Віртуальний музей створять спільно з міжнародною організацією кримінальної поліції — Інтерполом, чия база даних викрадених культурних об'єктів налічує понад 52 000 артефактів. Віртуальний музей вартістю 2,5 мільйона доларів має відкритися у 2025 році.

Відвідувачі зможуть гуляти віртуальними просторами, що містять детальні 3D-зображення артефактів. Кожен з них буде супроводжуватися матеріалами, що пояснюють їхнє унікальне культурне значення, включно з історією та свідченнями місцевих громад.

"За кожним викраденим твором або фрагментом стоїть частинка історії та ідентичності, яку відібрали у її власників, і вона стала недоступною для дослідження і тепер ризикує піти в небуття", — заявила генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азуле.

За її словами, мета полягає в тому, щоб повернути ці роботи в центр уваги та відновити право суспільства на доступ до своєї спадщини, на її вивчення і на впізнавання себе в ній.

За логікою речей, сказала Азуле, кінцевою метою існування такого музею має бути його зникнення. "Це протилежність звичайному музею, чия колекція буде постійно розширюватися. Ми сподіваємося, що завдяки цьому його колекція зменшиться".

Архітектор проєкту Френсіс Кере заявив, що проєкт покликаний "пробуджувати уяву". Він спроєктував віртуальну "рампу", що міститься всередині земної кулі, і зʼєднує регіони, країни, культури та 600 артефактів, які складуть першу колекцію.

Найважчим завданням було створити масштабовані 3D-зображення артефактів, багато з них не мають фізичного запису, крім невеликої чорно-білої фотографії.