Нова культура життя у віці 60+: чи може суспільство подолати психологічну межу старості

На правах партнерства

Незабаром, 1 жовтня, у всьому світі відзначатимуть Міжнародний день людей похилого віку, проголошений Генеральною Асамблеєю ООН.

У цей день багато говорять про активні дії щодо захисту інтересів людей похилого віку, створення для них гідних умов життя та про ще невирішені питання у цій сфері.

Нова культура життя у віці 60+: чи може суспільство подолати психологічну межу старості

Демографічні прогнози та "старіння націй"

За міжнародною класифікацією, особою літнього віку вважається та, що досягла 65 років. До 2050 року число таких людей у багатьох розвинених країнах, за прогнозами ООН, збільшиться вдвічі (цей процес вже отримав визначення "старіння націй") і складе 2 мільярди осіб.

Усі без винятку демографічні прогнози, зроблені вітчизняними і закордонними експертами, говорять про неминуче збереження тенденції старіння населення як у світі, так і в Україні.  Так, згідно з розрахунками НАН України, на початок 2051 року частка людей похилого віку в Україні сягне понад 32%. Сьогодні українці живуть довше ніж 30-50 років тому, тож кількість людей похилого віку лише зростатиме.

Це може обернутися не лише ситуацією, коли працювати буде нікому (не забуваємо про шалені темпи імміграції, війну та ще низку факторів, які негативно впливають на зайнятість населення), а й кризою пенсійної системи, коли просто нікому буде наповнювати бюджет. Про такі "перспективи" нещодавно заявив і Світовий банк, опублікувавши прогноз, за яким третина українців пенсійного віку у 2045 році вже не зможуть отримувати пенсії.

Нова культура життя у віці 60+: чи може суспільство подолати психологічну межу старості

Життя на пенсії в Україні: очікування і реальність

Не радує і те, що останніми роками в Україні сформувалася політика кадрової дискримінації за віком, і якщо раніше не хотіли брати на роботу студентів, то тепер ситуація кардинально змінилася. Знайти роботу в 55+ стає справжнім викликом для людини. Роботодавцям набагато зручніше навчити вчорашнього студента, ніж підлаштовувати під себе професіонала з досвідом. В Україні цілком реальною виглядає ситуація, коли в 25 років ти вже керівник, тоді як в країнах Європи люди в цей період тільки здобувають освіту і можуть розраховувати на такі посади лише після 40-ка.

З одного боку, де б не жила людина, цикл її життя, переважно, однаковий. Дитинство, школа, освіта після школи, створення сім’ї, кар’єра і пенсія. З іншого – кардинальна відмінність у перспективах та якості життя, коли вчорашній працівник переходить у статус пенсіонера, або людини літнього віку.

Якщо в Європі, Північній Америці, Японії та Австралії у людей після виходу на пенсію вже стало звичною практикою здобування нових освіт, зміна роботи, подорожі та змістовне дозвілля, то в Україні сьогодні абсолютна більшість людей похилого віку – це люди, які не живуть життя, а доживають його. Заощаджують не на реалізацію мрій, а на організацію своїх похорон. Тому вкрай важливо готувати українців до розуміння, що похилий вік – це не кінець життя, а його продовження.

Нова культура життя у віці 60+: чи може суспільство подолати психологічну межу старості

Освіта третього віку та її вплив на якість життя в 60+

Українське суспільство має долати психологічну межу старості, сформувавши нову культуру життя у віці 60+. Люди похилого віку мають розуміти, що їхнє життя не закінчилось, а  "кращий день" не десь в минулому, а щодня. Важливо, щоб люди після 60-ти мали можливість бути повноцінною частиною суспільства, а не його тягарем. Чи реально це зробити через освіту? Як доводить світова практика – так.

Сьогодні в багатьох країнах вже працюють Університети третього віку (УТВ), де гарантовано право на освіту незалежно від віку студентів. Ці установи поділяються на два типи: перший працює на базі діючих ВНЗ і забезпечує швидше академічний рівень освіти людям літнього віку, тоді як другий тип УТВ більше працює на підтримку активного способу життя. 

Що дають такі Університети? По-перше, адаптують людей до  технологічного і соціального прогресу. По-друге, істотно полегшують взаємодію між поколіннями. І, врешті-решт,  підтримують як психологічне, так і фізичне здоров’я.

Доведено, що існує тісний взаємозв’язок між навчанням людей похилого віку та їхнім здоров’ям, оскільки навчання в 60+ уповільнює спад розумової активності, дозволяє мислити позитивно та йти в ногу з часом. Адже третій вік – це не про період часу, а, в першу чергу, про  якість людського життя.

Сьогодні в Україні багато говорять про філософію безбар’єрності, зокрема й в освіті, нещодавно затверджено Національну стратегію зі створення безбар’єрного простору. І якщо раніше пріоритетом був доступ до освіти дітей, то сьогодні додався й доступ до освіти людей літнього віку. Так, пропонується розвивати систему Університетів третього віку та створити вебресурс, де будуть доступні навчальні матеріали таких університетів для можливості навчання онлайн.

Нова культура життя у віці 60+: чи може суспільство подолати психологічну межу старості

Університет третього віку "Протон" або як продовжити активне життя українському пенсіонеру

Саме з цією метою Фонд "Let’s help!" підтримав створення Університету третього віку "Протон". Це благодійний навчально-соціальний проект, в рамках якого літні люди можуть безкоштовно стати студентами. Мета — надати людям у віці 60+ безбар’єрний доступ до освіти, яка допоможе людям літнього віку підвищити якість життя в новому сьогоденні.

"Після проведення Українського пенсійного форуму, де ми говорили про те, як хочемо проводити своє життя на пенсії в Україні, ми поставили собі за ціль зробити сучасний та якісний університет третього віку для літніх людей. Університет третього віку "Протон" – це благодійний проект, який буде мати дуже великий вплив на наше суспільство, його розвиток та на якість життя людей літнього віку", – каже директор Благодійного Фонду Let’s help Ольга Бондаренко.

Університет третього віку "Протон" заснований на базі Університету третього віку, який ще з 2009 року працював у Києві.

З жовтня 2021 року Фонд "Let’s help!" запускає його в новому форматі, масштабуючи на інші міста – Харків, Одесу, Львів та Дніпро. В майбутньому університет планується масштабувати і на інші міста України.

"Ми постійно отримуємо запити пенсіонерів з різних куточків України – "ну, коли вже ваш університет буде працювати у нас", і сьогодні ми щасливі розповісти, що освіта для людей 60+ стає реальністю і в їхньому місті", – ділиться ректор Університету "Протон" Саврилова Жанна.

Для студентів Університету третього віку "Протон" діятимуть дві навчальні програми:

Перша – програма "Бізнес та підприємництво" для активних літніх людей, які бачать в собі потенціал займатись своєю справою, мікробізнесом та заробляти собі на життя. Обов’язковими навчальними предметами на програмі є мікропідприємництво, маркетинг та іноземна мова на вибір. Студенти навчатимуться у групах до 30 осіб, матимуть 5 занять на тиждень тривалістю 90 хвилин кожне. Зі студентами укладається договір, а по завершенню програми видається Сертифікат. 

За словами Анни Клименко, керівника проекту Університет третього віку "Протон", ця програма дозволить отримати не лише знання про те, як створити власний бізнес, а й дієві інструменти, що допоможуть зробити його ефективним та прибутковим.

Друга – програма "Індивідуальна", яка дає можливість сформувати персональний план навчання. Студенти зможуть обрати з понад 20-ти напрямків три предмети у формі лекцій, одне практичне заняття та одне спортивне або творче заняття. На цій програмі студенти зможуть вивчати фінансову грамотність, психологію, економіку, українську культуру, літературу, інформаційні технології, іноземні мови, відвідувати танці, йогу займатись творчістю та багато іншого.

В Університеті "Протон" наголошують, що вони чекають студентів, не залежно від їхнього рівня освіти, адже навчання тут – це не про оцінку знань, а про можливість для кожного знайти цікаві для себе заняття, завести нових друзів та зрозуміти, що в українського пенсіонера може бути цікаве і насичене життя!

Детальніше про Університет, програми та умови вступу можна дізнатися на сайті: https://www.u3a.com.ua/

*Благодійний фонд Let’s help – найбільший фонд в Україні за масштабом допомоги людям літнього віку в Україні. Фонд веде свою діяльність поза політикою і був заснований родиною Бондаренко (ГК ЛІГА). Вже більше 6 років системно підтримує 121 геріатричний пансіонат в різних регіонах України та малозабезпечених самотніх пенсіонерів.