Володар 19 премій "Ґреммі" американський співак Тоні Беннетт помер на 97-му році життя
Фото: Shutterstock

У віці 96 років помер легендарний американський співак, володар 19 премій "Ґреммі" Тоні Беннетт, пише The Guardian. Смерть Беннетта підтвердив його публіцист.

Тоні Беннетт помер у п’ятницю, 21 липня, у своєму домі у Нью-Йорку. Причина смерті не повідомляється, проте ще у 2016 році лікарі поставили йому діагноз хвороба Альцгеймера.

Тоді він написав у Twitter: "Життя — це подарунок — навіть з хворобою Альцгеймера". Зазначається, що хоча його когнітивні функції були порушені, він все ще міг співати цілий діапазон свого репертуару.

Беннетт був, мабуть, найвідомішим завдяки своїй фірмовій пісні 1962 року "I Left My Heart in San Francisco", а також видатним кар’єрним поверненням у 80-х і 90-х роках, яке забезпечило йому стійку популярність до похилого віку.

Він отримав 19 премій "Ґреммі", зокрема нагороду за життєві досягнення у 2001 році, і продав понад 50 мільйонів платівок по всьому світу.

Тоні Беннетт вважається останнім з визначних салонних співаків середини XX століття, до яких також належать Френк Сінатра, Перрі Комо, Дін Мартін та інші.

Він виступав у жанрах поп, біг-бенду та джазу. У 2014 році Тоні Беннетт з Леді Гагою випустили спільний альбом "Cheek to Cheek". Цей альбом побив рекорди у США. Він також співпрацював з Емі Уайнхаус, Андреа Бочеллі, Аретою Франклін, Норою Джонс.

Фото: Radiovan
Фото: Radiovan

Спів був не єдиним творчим заняттям Беннета. Його картини були виставлені в Смітсонівському інституті та Інституті американського мистецтва Батлера. У 2001 році він заснував Школу мистецтв Френка Сінатри у Квінсі, штат Нью-Йорк, яка пропонує кваліфікацію з образотворчого мистецтва, танців, вокалу та інструментальної музики, драми та кіно.

Тоні Беннетт виступив зі своїм останнім концертом у серпні 2021 року разом з Леді Гагою в нью-йоркському Radio City Music Hall.