Оксана Забужко увійшла до складу журі кінофестивалю "Берлінале-2024"
Фото: Оксана Забужко / Facebook

Українська письменниця Оксана Забужко увійшла до журі основного конкурсу 74-го Берлінського міжнародного кінофестивалю. Про це повідомили на офіційному сайті фестивалю.

Журі очолить акторка, режисерка, продюсерка і сценаристка Люпіта Ніонго. Вона отримала премію "Оскар" за найкращу жіночу роль другого плану у фільмі "12 років рабства".

Окрім Забужко, до міжнародного журі також увійшли: режисерка з Гонконгу Ен Хуей, іспанський режисер Альберт Серра, акторка та режисерка Жасмін Трінка, режисер та актор з США Брейді Корбет і режисер Крістіан Петцольд із Німеччини.

Фото: Berlinale
Фото: Berlinale

Журі вирішуватиме, хто отримає "Золотого ведмедя" та "Срібного ведмедя" за найкращу режисуру, сценарій, найкращу чоловічу та жіночу роль, за найкращі ролі другого плану й видатний мистецький внесок. А також вони вручать головний приз журі.

"Оксана Забужко, яка написала свої перші вірші в юності, є чи не найвизначнішою письменницею в Україні. Вона вже видала понад 20 книг, серед яких поезія, проза та публіцистика", – пише про письменницю сайт Берлінале.

Зокрема, Забужко викладала як запрошений професор в університетах США, таких як Пенсільванія, Пітсбург і Гарвард. Письменниця отримала численні нагороди на батьківщині, а також французький орден Почесного легіону, центральноєвропейську літературну премію Angelus за свій роман "Музей покинутих секретів" і премію "Книга року" у 2022 році за "Найдовшу подорож" про історичні передумови нинішньої російсько-української війни.

За нагороди цьогорічного конкурсу змагаються 20 фільмів. Фестиваль пройде з 15 до 25 лютого, а переможців оголосять 24 лютого.

Водночас на "Берлінале-2024" відбудеться світова прем'єра української стрічки "Редакція" режисера Романа Бондарчука. Фільм представлено у програмі Forum.

Берлінський міжнародний кінофестиваль (Берлінале) — міжнародний кінофестиваль категорії А, який вважається одним із найпрестижніших фестивалів Європи та світу у сфері кіно. Проходить щорічно в лютому в Берліні, починаючи з 1951 року.

Близько 400 фільмів презентуються в різноманітних секціях. Берлінале вважається найбільш відвідуваним фестивалем світу. Нагороди фестивалю — Золотий і Срібний ведмідь (ведмідь — символ Берліна).