Опитування: як змінився емоційний стан молоді після 24 лютого 2022 року
Фото: Pexels

U-Report від UNICEF дослідив питання ментального здоров'я української молоді та дізнався, як змінився їхній психологічний стан після 24 лютого 2022 року.

69% опитаних зазначили, що їхній психологічний стан після 24 лютого змінився в гіршу сторону; 7,1% сказали, що він стабільний і не зазнав змін. Не змогли визначитись з відповіддю 17%.

Фото: U-Report
Фото: U-Report

Найчастіше українська молодь відчувала тривожність – 55%, пригніченість – 24,8%. Спокійними були 9%.

73% молоді відповіли, що потребують більше емоційної чи психологічної підтримки. Проте, тільки 29,8% респондентів зверталися по психологічну допомогу, а 70% – ні.

Коли молодь все-таки зверталася по допомогу, то це були: сімейний лікар, психолог чи психотерапевт – 74%; друзі та однолітки – 36%; рідні – 28%. Також згідно з опитуванням, 40% молоді шукає порад у блогерів, у соціальних мережах, статтях, тематичних застосунках на телефоні чи у чат-ботах.

Причини, з яких українська молодь не зверталася по допомогу: 44% опитаних вважають, що їхні психологічні проблеми недостатньо серйозні, щоб потребувати сторонньої допомоги. 25,8% бояться, що така допомога потребуватиме значних коштів у той час, як 20% мають страх отримати некваліфіковану психологічну допомогу. 15% респондентів не знають, де саме можна отримати психологічну підтримку, а 7,5% не вірять в ефективність такої допомоги чи підтримки.

Фото: U-Report
Фото: U-Report

"Розмова з фаховим психологом не зашкодить нікому. Наприклад, психолог може допомогти визначити, чи потрібна серйозніша допомога, чи достатньо однієї розмови. І загалом значно ефективніше працювати превентивно, не чекати, коли вже припече", – коментує клінічна психологиня Надія Рогозіна.

За словами психологині, дбати про своє ментальне здоров'я так само важливо, як дбати про фізичне. Розум та тіло людини – невіддільна цілісна система.