Оригінальний рукопис Шерлока Холмса планують продати на аукціоні за 1,2 мільйона доларів
Фото: Courtesy Sotheby's

На аукціоні Sotheby’s у Нью-Йорку продадуть цінні листи британського письменника Артура Конан Дойла і єдиний рукописний примірник "Знаку чотирьох". Орієнтовна ціна рукопису — $1,2 мільйона. Про це повідомляє CNN.

Сам рукопис надзвичайно чистий, він містить лише правки редактора щомісячного журналу Lippincottʼs Magazine Джозефа Маршалла Стоддарта щодо американізації орфографії та кілька викреслених слів, оскільки сам Конан Дойл підправляв свою роботу.

Усі інші збережені рукописи Конан Дойла, більшість з яких зберігаються в музеях, також не мають ознак редагування.

Фото: Courtesy Sotheby's
Фото: Courtesy Sotheby's

"Дойл витрачав багато часу на обдумування, перш ніж записати слова… але, здається, що речення майже одразу формувалися в його голові й переносились на папір", — каже міжнародний спеціаліст аукціонного дому з книг і рукописів Селбі Кіффер.

"Знак чотирьох" був другим романом Конан Дойла про Шерлока Холмса, написаним на замовлення Стоддарта, щоб використати популярність першої пригоди детектива в "Етюді у багряних тонах".

Журнал Lippincott's Magazine опублікував цю історію у 1890 році, і знову пригоди Холмса та доктора Ватсона виявилися надзвичайно популярними серед читачів по обидва боки Атлантики.

На аукціоні також продадуть інші лоти, які містять чотири романи, написані Ф. Скоттом Фіцджеральдом, один з яких є копією "Великого Гетсбі", яку він підписав від Скотта та Зельди, від імені своєї дружини. Вартість її досягне 250 тисяч доларів.

Аукціон буде проведено як живий продаж у Нью-Йорку.