Озеро Вирлиця повернули киянам – забудовник тепер має відновити територію
Фото: Київська міська прокуратура

Північний апеляційний господарський суд м. Києва визнав забудову біля озера Вирлиця незаконною і повернув громаді земельну ділянку площею 19,72 га. Про це повідомляє Київська міська прокуратура.

Йдеться про земельну ділянку, яка розташована на просп. Миколи Бажана та вул. Ревуцького (в районі озера Вирлиця) у Дарницькому районі м. Києва. Її вартість становить понад 1 млрд гривень.

У 2005 році ТОВ "Мрія-Інвест" та Київрада уклали договір. Згідно з яким, забудовник мав збудувати в прибережній зоні озера торгово-розважальний центр та офісно-виставковий комплекс. Для цього засипали піском декілька гектарів озера.

Однак у прокуратурі зазначають, що ця земельна ділянка ще з 1994 року зарезервована під заповідання як цінна природна територія, що має значне рекреаційне значення.

"Прокурори довели у суді, що спірна ділянка розташована у межах прибережної захисної смуги озера Вирлиця та в межах його акваторії, а її відведення відбулося зокрема шляхом водної гладі озера", — додають в прокуратурі.

Тому надання цієї землі під комерційну забудову є грубим порушенням земельного та водного законодавства. Тепер ТОВ "Мрія-Інвест" має звільнити цю землю, привівши її у придатний для використання стан.

Вирлиця – одне з найбільших озер Києва. Озеро природного походження, яке, внаслідок робіт з гідронамиву навколишніх житлових масивів, значно зросло у розмірах (на початку XX століття його площа становила близько 10 га, нині — 98 га).