Петицію з вимогою захистити від забудови гірський масив Свидовець розгляне президент
Фото: Free Svydovets

Петиція з вимогою захистити природу гірського масиву Свидовець у Карпатах зібрала потрібні 25 000 голосів. Тепер її має розглянути президент України Володимир Зеленський.

На місці Свидовця з 2016 року планують звести однойменний гірськолижний курорт, який матиме 230 кілометрів лижних трас, готелі й іншу інфраструктуру. Пізніше, у 2022-му, проєкт вирішили розширити, забудувавши ще й сусідні гори курортами "Бистриця" і "Турбат". Усі три заплановані курорти розміщуються поряд і будуть з’єднані з Буковелем. У підсумку з'явиться один великий курорт, розрахований на понад 65 000 осіб одночасно.

Фото: Free Svydovets
Фото: Free Svydovets

Автори петиції пропонують створити заказник загальнодержавного значення "Вільний Свидовець", щоб надати території захист від знищення.

Екологи ініціативної групи Free Svydovets упевнені, що це сприятиме розвитку зеленого туризму, традиційного народного господарства й виконанню євроінтеграційних зобов’язань України.

"Ми неодноразово заявляли, що ми не проти розвитку туризму та гірськолижних курортів загалом, ми проти курортів ТАКИХ масштабів, ми проти корупції, бізнесової (а як наслідок і політичної) монополії. Ми переконані, що збагачення кількох людей не може відбуватися ціною знищення дикої природи", — зазначають активісти.

Свидовець — це гірський масив у Закарпатській області України. Там досі проживають рисі, ведмеді, ростуть праліси й високогірні луки. Десятки рідкісних тварин і рослин Свидовця перебувають під охороною Червоної книги України.