Під час посухи на Амазонці виявили стародавні петрогліфи, яким до 2000 років
Фото: Suamy Beydoun/Reuters

На березі річки Амазонка в Бразилії виявили висічені наскельні малюнки, які зображують людські обличчя та інші фігури. Дослідники вважають, що вік пам'ятки може сягати до 2000 років, пише The Guardian.

Цього року в регіоні сталася посуха, що призвела до падіння рівня води. Петрогліфи, які включають тварин та інші природні форми, було виявлено на березі Ріо-Негро, на місці археологічних розкопок, відомому як Ponto das Lajes, або Місце плит.

Раніше подібні гравіювання вже знаходили вчені під час сильної посухи у 2010 році. Проте цього року з'явилося значно більше відміток у міру відходу води. Дослідники пов'язують посуху із потеплінням у Північній Атлантиці через зміну клімату. Через це рівень води в Амазонці вперше в історії опустився нижче 13 метрів.

Окрім антропоморфних облич і зображень, на деяких каменях є виїмки, які вказують на те, що це місце також використовували для виготовлення кам'яних знарядь праці.

Карлос Аугусто да Сілва з Федерального університету Амазонас виявив 25 груп різьблень на одному камені, який, на його думку, використовувався як камінь для заточування різних інструментів.

Зазначається, що на місці, де в доколумбові часи були великі села корінного населення, також було знайдено фрагменти кераміки, яким, як вважають, тисячі років.

"Ці місця, які сьогодні є археологічними пам’ятками з великою кількістю фрагментів кераміки та наскельних малюнків, розповідають про давню історію корінного населення регіону, і всі ми, хто сьогодні живе в Манаусі, маємо ставитися до них з повагою", — сказав археолог Філіппо Стампаноні Бассі.