За попередньою оцінкою, збитки, завдані Маріуполю, сягають понад 14 млрд євро
Фото: Український інститут

Збитки, завдані Маріуполю унаслідок російського вторгнення, сягають понад 14 млрд євро, а на повне відновлення міста знадобиться близько 20 років. Про це заявив міський голова Маріуполя Вадим Бойченко, презентуючи проєкт Mariupol Reborn під час Lviv Urban Forum у Львові.

"Попередня наша оцінка, скільки сьогодні шкоди та збитків завдала російська агресія Маріуполю, — це 14,5 млрд євро. В цю суму вкладали, попередньо обраховуючи, житловий напрямок та комунальний. Тут немає шкоди, завданої бізнесу, немає екологічної шкоди. Ми хочемо, щоб люди з досвідом та експертизою дали свою оцінку цьому — можливо, ця сума більша", — сказав Бойченко.

Він додав, що вже залучили Світовий банк та Європейський банк реконструкції й розвитку, які зараз встановлюють, скільки шкоди та збитків завдала Росія для Маріуполя. "І з цього сформується план розвитку, стратегії та фінансове бачення майбутнього відродження Маріуполя", — наголосив Бойченко.

Проєкт Mariupol Reborn містить дві складові — Fast Recovery Plan та План просторового розвитку міста Маріуполя.

"Fast Recovery Plan — це план негайної відповіді. Наприклад, ми завтра або післязавтра, або до кінця року повертаємось до Маріуполя і маємо сформувати відповідь: що ми там робитимемо, скільки маємо взяти із собою людей, яка комунальна техніка має поїхати, за якими напрямками, як працюватиме влада у Маріуполі, що таке безпека, що таке тепло, що таке вода", — пояснив міський голова.

План просторового розвитку міста — це формування архітектурного бачення майбутнього Маріуполя. Для його розроблення завдяки підтримці USAID було залучено чотири архітектурних бюро, які окремо сформували чотири архітектурних бачення.

"І зараз ми саме тут, у Львові, будемо згуртовувати ці бачення в єдине бачення майбутнього Маріуполя. Це буде технічним завданням для майбутнього майстер-плану міста", — пояснив Бойченко.

На питання, скільки часу займе відновлення та відродження міста, він відповів: "На Fast Recovery Plan ми відводимо близько 2 років. Потім буде сталий період стабілізації й підготовки до реалізації стратегії — ще 2-3 роки. Це період відновлення. А вже після нього — втілення стратегії щодо відродження Маріуполя. Цей період буде займати приблизно 15 років. Тобто загальна мета проєкту Maripol Reborn — це 20 років".