Полуниця може знизити ризик деменції й допомагає боротися з депресією
Фото: Unsplash

Нове дослідження науковців з Університету Цинциннаті свідчить, що щоденне споживання полуниці може знизити ризик розвитку деменції та покращити настрій у людей, чий вік та метаболізм схильні до погіршення когнітивних функцій.

У дослідженні взяли участь 30 осіб віком 50-65 років із надлишковою масою тіла, у яких відзначалося легке зниження когнітивних здібностей. Учасників попросили утримувалися від вживання будь-яких ягід протягом 12 тижнів.

Під час дослідження одній групі давали 13-грамовий порошок зі справжньої полуниці, який еквівалентний чашці ягід, а іншій — плацебо.

Учасники проходили тести, які вимірювали їхні когнітивні здібності. А також науковці відстежували їхній настрій, інтенсивність симптомів депресії та метаболічні дані протягом дослідження.

Відповідно до результатів, люди, які їли еквівалент однієї чашки полуниці щодня, мали кращу пам’ять і менше симптомів депресії проти іншої групи. Однак істотних змін у метаболічному стані не спостерігалося. Автор дослідження Роберт Крикорян зазначив, що вищі дози полуниці можуть призвести до поліпшення метаболізму, як це було показано в інших дослідженнях.

У 2022 році Роберт Крикорян і його працівники провели дослідження, в якому вказувалося на потенційні когнітивні переваги включення чорниці в раціон людей середнього віку.

"І полуниця, і чорниця містять антиоксиданти, які називаються антоціанами. Вони пов’язані з різноманітними перевагами для здоров’я, включно з поліпшенням метаболізму і когнітивних функцій", — додав провідний автор дослідження.