Відвідувачі мають протиснутися між оголеними людьми на виставці Марини Абрамович у Лондоні
Фото: Royal Academy of Arts

Виставку сербської перформанс-художниці, 76-річної Марини Абрамович, відкриють у Королівській академії мистецтв у Лондоні. Ця ретроспективна виставка триватиме з 23 вересня до 1 січня 2024 року, пише BBC.

Ретроспектива розповідає про півстолітню кар'єру Абрамович. Вона стала першою художницею, яка мала персональну виставку в головних галереях Королівської академії за її 255-річну історію.

Нова виставка представляє ключові моменти кар’єри Абрамович через скульптуру, відео, інсталяцію та перформанс. Більшість перформансів буде реалізовувати нове покоління виконавців, які пройшли навчання за методом Марини Абрамович.

Зокрема, щоб потрапити на саму виставку, відвідувачі на вході повинні протиснутися між двома оголеними моделями. Зазначається, що є окремий вхід для тих, кому це незручно буде робити, однак рецензент із Times каже, що це "обман".

Незвичайний перформанс "Imponderabilia" вперше був поставлений у 1977 році Абрамович та її тодішнім німецьким партнером Улаєм. Пара стояла близько один до одного у дверях, змушуючи відвідувачів проходити між ними.

Такий вхід провокує конфронтацію між наготою і статтю, сексуальністю і бажанням, каже керівниця відділу виставок Королівської академії Андреа Тарсія.

Виставка Марини Абрамович буде повторювати концепцію "The house with the ocean view", де Абрамович жила в галереї 12 днів, а глядачі спостерігали за нею. Цього разу три жінки займатимуть окремі відкриті платформи, прикріплені до стін галереї, протягом 12 днів, споживаючи лише воду та зберігаючи тишу.

Фото: Royal Academy of Arts
Фото: Royal Academy of Arts

Інші перформанси на виставці включають "Nude with Skeleton", у якому оголена жінка годинами лежатиме на землі зі скелетом на собі, та "Luminosity", у якому оголену жінку прикріплять до стіни у вигляді розп'яття.

Фото: The Courier
Фото: The Courier

Виставка отримала змішані відгуки: The Times описала її як "безжалісне шоу", а The Telegraph припустила, що Абрамович "страшно заблукала".