Український композитор напише виставу для Метрополітен-опера: про що вона буде
Фото: The New York Times

Метрополітен-опера замовила в українського композитора Максима Коломійця оперу про викрадення та депортацію росіянами українських дітей, повідомляє The New York Times.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Лібрето до твору напише американський драматург Джордж Брант. Нова опера Коломійця розповість історію матері, яка вирушає в довгу й небезпечну подорож, щоб врятувати свою доньку, яку утримують у таборі в Криму.

Зазначається, що персонажі опери будуть вигаданими. Однак сюжет буде заснований на реальних розповідях українських матерів, які вирушали на окуповану Росією територію України, щоб повернути своїх дітей, захоплених росіянами.

Генеральний менеджер Метрополітен-опери Пітер Ґелб сказав, що цією постановкою колектив театру хоче "культурно підтримати Україну в її боротьбі за свободу".

"Я не можу придумати кращого способу зробити це, ніж поставити оперу, що фактично документує ту частину війни, яка підкреслює героїзм українського народу перед жахливими обставинами", — наголошує Ґелб.

Він також розповів, що Метрополітен-опера обрала Коломійця "через його досвід роботи в опері, а також глибоке розуміння українських музичних традицій".

Фото: Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти
Фото: Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти

Композитор опери Максим Коломієць вважає відповідальністю створити виставу, яка покаже гідність його країни. "Мета не лише в тому, щоб привернути увагу до України, але й щоб висвітлити схожі ситуації в усьому світі — коли матері зазнають страждань, намагаючись захистити своїх дітей. Я хочу, щоб люди співчували цьому болю та запобігали йому, як тільки можна", — каже Коломієць.

Він також зазначив, що його музика буде "ніжною, наївною, емоційною і драматичною". Він додав, що "намагатиметься уявити собі мирну та квітучу Україну". "Ця історія матиме щасливий кінець. І для нас дуже важливо мати щасливий кінець прямо зараз".

Опера українського композитора має вийти на сцені Метрополітен-опери у 2027 або у 2028 році.

Метрополітен-опера — провідний оперний театр у США, один із центрів світової музичної культури. Його відкрили у Нью-Йорку 1883 року.

В театрі виступали українські співаки Бела Руденко, Анатолій Солов'яненко, Інна Бурська, Андрій Добрянський, Іванна Мигаль, Людмила Монастирська. Художником театру був Владислав Клех.